Пришелець Ольга

#donotdothat (перезалив і трошки доповнень)

#donotdothat (перезалив і трошки доповнень)

Перезаливаю цей пост, бо минулий видалили через використання нецензуроної лексики (а це я ще підбирала слова)...

В моєму житті було багато експериментів в догляді, а ще більше їх було у мого хлопця. У нього вже доросле акне, але приколи нікуди не ділися. Спочатку почну з себе коханої. В мене комбінований тип шкіри, з комедонами. А в зоні декольте та спині в мене було і є акне, з яким я досі періодично справляюсь. І звичайно ж мені й поради прилітали й досі прилітають від родичів та занепокоєних людей. Щось з цього я навіть робила. Наприклад:

  1. Використовування календули на все обличчя. Так, спиртова аптечна настоянка на все обличчя. Так, сенсу не було, і плюсом стала алергія на календулу.
  2. Дігтярне мило. Боже, як воно тхне. Сенсу теж в цьому не було, тільки неймовірний сморід та перекошене обличчя під час використання.
  3. Саліцилова кислота на прищі. Аптечна спиртова саліцилова кислота, яка неймовірно пече і сушить шкіру. По ідеї, її треба було використовувати точково, але переросло все на все обличчя. Прищі не розсмокталися, а постакне залишилося.
  4. Агресивні скраби для обличчя. А потім я дивуюсь чому в мене є чутливість на деякі компоненти.

А ось це, що я сама робила:

  1. Давити прищі це класика.
  2. Робити догляд повністю кислотним. Привіт дерматити й хімічні опіки. Але як же сильно мені хотілося позбутися прищів (це було в серпні 2023 року). Краще йдіть до спеціалістів.
  3. Маска плівка. Точки не прибирає, дивовижно, а ось волосся так. Єдиний доцільний варіант використання маски - це повторити образ з кутюрної колекції Маржели. Вбʼєте 2 зайців, і створите ефект фарфорової ляльки та одразу миттєвий демакіяж, якщо поворухнетеся занадто різко.
  4. Перетримування глиняної маски. І в цілому масок, патчей під очами. Ні, воно не допоможе, а навпаки зробить зворотній ефект.
  5. Спирт на обличчі. Так, я також таким займалась. Але одного разу це зіграло злий жарт. Мені надлишок спирту потрапив в око. Дивовижно, як ще око залишилось неушкодженим.

Він також допускав ті самі помилки, що і я, тому повторюватися не буду. Майже пів життя він бореться з акне, пройшов багато спеціалістів. Зараз в нього знову рецидив, але через некомпетентного дерматолога. І ось, що йому прийшлося пережити:

  1. Пити сірку від прищів. дерматолог йому сказав, що це дієвий спосіб позбавитися прищів. А тепер прикиньте, що у вас все пахне сіркою, і ви в старшій школі. А ще ви активно займаєтеся спортом. Ото класно.
  2. Бовтанки з бог зна чим. Ніколи не знаєш, що туди намішав дерматолог. Аби тільки активно допомагало.
  3. Маска-скраб при активних висипах. Це популярна штука серед хлопців, бо в рекламі ж сказали, що вона працює. Маска-плівка теж була.
  4. Використання антибіотиків для лікування прищів. Так, це можливо, коли аналізи показують наявність патологічних бактерій в бак посівах. Але в цьому випадку було самолікування Зінерітом, і призначення лікаря без збору аналізів. Просто прописали йому мило з антибіотиком на постійній основні, а якщо не допоможе (ого, не помагає тому, що там нема чого вбивати), то пропити антибіотики курсом. А потім звідки взялася антибіотикорезистентність??
  5. Використовування кислот без СПФ. Той самий лікар, що призначив антибіотики, призначив тонік активними кислотами, без зволоження і без використання сонцезахисту. Здогадайтеся у кого був хімічний опік?
  6. Самолікування. Я б після таких історій також би розчарувалася в лікарях, тому не засуджую. Але й прошу ніколи так більше не робити!!!! НЕ ПИЙТЕ РЕТИНОЇДИ БЕЗ ПРИЗНАЧЕННЯ ЛІКАРЯ!! Ви ж не хочете вбити печінку. І плюс ви нічого не вилікуєте.
  7. Не зволожувати шкіру. Це класика для чоловіків. Але я хочу, щоб все більше і більше хлопців пішли від тих стереотипів, що косметика тільки для жінок, і теж доглядали за собою.
  8. Міцелярка для прибирання надлишкового себуму. Його мати сказала, що міцелярка підсушує шкіру, а він вирішив перевірити. А тепер уявіть моє здивування, коли я вперше до нього приїхала, а там засіб для демакіяжу.

А тепер поради для майбутніх мам:

1. Якщо бачите, що у дитини є акне тільки на тілі — ведіть дитину до дерматолога. Так, воно само пройде, але потім будуть плями та шрами. І, будь ласка, не кажіть про некрасиві шрами дитині-підлітку. Вони не сліпі, а комплекси потім не вам пропрацьовувати. Тільки у 20 років я змогла носити декольте спокійно.

2. Як зрозуміти, що у дитини буде акне? Спочатку у дитини в 9-10 років на носі зʼявляться щось по типу чорних цяток. Якщо є, то треба вже звертатися до спеціалістів.

3. Якщо ви мати сина і в нього є акне, ведіть до дерматолога. Все одно, що він хлопець і типу їм можна "не доглядати за собою". Для них це такий же травматичний процес, і шрами потім виводити також буде боляче.

І ще трошки порад при виборі спеціалістів:

  1. Якщо бачите, що вам активно навʼязується тільки той бренд, на якому працює косметолог, біжіть. У всіх брендів є як і хороші, так і погані продукти. Іноді бренди бувають взагалі пустими з великими цінами.
  2. Якщо активно поливають брудом бюджетну косметику, біжіть. Догляд можна зібрати на будь-який бюджет, і в цьому сегменті теж бувають хороші речі. Не у всіх зараз є можливість купувати професійну косметику.
  3. Навʼязують процедури, які не треба. Мені часто пропонують позбавитися доброякісної кісти на обличчі, яка нікому не заважає жити. Але ж вона «некрасива». Хоча я прийшла позбутися комедонів та підібрати догляд.
  4. Якщо спеціалісти хочуть показати свій авторитет шляхом приниження інших. Мені прописали ретинол від CeraVe, замінили його на ретиналь від Medik8 сказавши, що долгяд підібран максимально погано, хоча нова схема була ідентичною до попередньої. І взагалі всі аптечні ретиноли погані, бо просто не подобаються.
  5. Призначають пити ретинол до 6 місяців із швидким збросом. Вітаю, ви тільки що вбили здоровʼя та викинули гроші на вітер.

Ось такими вийшли списки чого не треба робити. Сподіваюсь, що наступне покоління не буде стикатися з таким досвідом.

P.S.: Вибачте, я навіть не вспіла нормально перечитати коментарі. Якщо є бажання, то продублюйте їх, будь ласка, тут.