«Цукрове » обличчя: як цукор впливає на шкіру та її старіння
В цей день я хочу подякувати ЗСУ, волонтерам та всім дівчатам, чиї чоловіки служать, які підтримують їх морально. Нехай доля береже кожного героя.
Глікацією називають процес, коли молекули цукру вступають в реакцію з білками, змушуючи їх втрачати функціональність. Глікацію може викликати надмірне споживання переробленого цукру, дуже засмажена їжа та велика кількість продуктів з високим глікемічним індексом в раціоні.
Кінцеві продукти глікації сповільнюють обмінні процеси й прискорюють старіння шкіри, вони можуть активізовувати окислювальний стрес і запалення. Процес глікації вражає всі тканини нашого організму, які містять колаген та еластин (шкіра, суглоби, судини). Глікація сприяє передчасному старінню шкіри.
«Цукрове обличчя» має такі ознаки:
В'ялість шкіри, провисання щік, пухкість підборіддя, оскільки колаген та еластин втрачають здатність утримувати каркас, натягувати шкіру.
Зневоднення, яке не вдається компенсувати косметичними засобами.
Потоншення сухої шкіри та огрубіння жирної;
Рання поява зморшок.
Просвічування, крихкість, ламкість капілярів (привіт, купероз).
Зниження місцевого імунітету, що проявляється у частих запальних реакціях, висипаннях та алергіях.
Низька сприйнятливість засобів догляду, недостатній ефект від косметичних процедур.
Мішки під очима.
Виснажений вигляд обличчя, сіруватий або блідий колір шкіри, схильність до пігментації.
Схильність до висипань.
Якщо ми хочемо зменшити споживання цукру, то яка добова норма цукру на день? Є багато різних даних щодо споживання переробленого цукру (не у вигляді фруктів, а чистого), переважно рекомендують, щоб до 10% добових калорій припадали на цукор, при споживанні 2000 це 12 чайних ложок (50 грамів цукру). ВООЗ рекомендує обмежитись 5% добових калорій, тобто споживати не більше ніж 6 чайних ложок цукру на добу. Оскільки чоловіки зазвичай споживають більше калорій, денна норма цукру для чоловіків становить 9 чайних ложок.
До продуктів з високим глікемічним індексом (понад 70), які радять вживати якомога рідше відносяться:
пиво 110
фініки 103
кукурудзяна тортилья 100
тост із білого хліба 100
бруква 99
пастернак 97
булочки французькі 95
картопля печена 95
рисове борошно 95
локшина рисова 92
абрикоси консервовані 91
кактусовий джем 91
картопляне пюре 90
рисова каша швидкого приготування 90
кукурудзяні пластівці 85
морква відварна 85
попкорн 85
хліб білий 85
хліб рисовий 85
картопляне пюре швидкого приготування 83
боби кормові 80
картопляні чипси 80
крекери 80
мюслі з горіхами та родзинками 80
тапіока 80
вафлі несолодкі 76
пончики 76
кавун 75
кабачки 75
гарбуз 75
хліб довгий французький 75
сухарі мелені для панірування 74
бублик пшеничний 72
пшоно 71
картопля варена 70
кока-кола, фанта, спрайт 70
крохмаль картопляний, кукурудзяний 70
кукурудза варена 70
мармелад, джем з цукром 70
шоколадні батончики 70
пельмені, равіолі 70
ріпа 70
рис білий, оброблений паром 70
цукор (сахароза) 70
фруктові чипси в цукрі 70
шоколад молочний 70
Щоб зменшити шкідливий вплив продуктів з високим ГІ на організм перед їх вживанням бажано поїсти продуктів з високим вмістом клітковини, наприклад, овочів у не засмаженому вигляді, оскільки високий ступінь засмаження підвищує глікемічний індекс продукту.
Якщо цукор та солодке важко обмежити, можливо є сенс змінити раціон та споживати більше повільних вуглеводів, цукор та продукти з високим ГІ ніби швидко наповнюють нас енергією, однак поступово організм можна переналаштувати.
Дякую, що прочитали. Бажаю бути солоденькими тільки в найкращому сенсі слова 🍫
П.С. Винника Катерина зробила важливе доповнення, що високий глікемічний індекс не означає високе глікемічне навантаження.
Витримка:
"Якщо глікемічний індекс (ГІ) – це шкала впливу «вуглевод-рівень цукру», то глікемічне навантаження (ГН) – це більш точна шкала, розрахована на кількості того чи іншого продукту. Шкала глікемічного навантаження (ГН) дозволяє спрогнозувати вплив окремої порції їжі. Тобто на скільки підвищиться кількість цукру у крові людини після її споживання, і як довго цей показник буде триматись на своєму рівні.
Глікемічне навантаження розраховується за формулою:
Глікемічний індекс продукту x Кількість вуглеводів в 100 г продукту/100.
Наприклад, кавун має ГІ 72, порція зі 100 г кавуна має 5 г вуглеводів. Розрахунок глікемічного навантаження кавуна (5 × 72)/100=3,6."
"Чим вищим є ГН, тим вище підскочить рівень цукру у крові, запускаючи інсулінову атаку. 20 та більше вважається високим глікемічним навантаженням, від 11 до 19 включно - середнім, а 11 та нижче - низьким. При цьому важливим є не лише навантаження окремих продуктів, а й загальний показник. Глікемічне навантаження добового раціону здорової людини не повинне перевищувати 100 одиниць. При схудненні або діабетичному харчування з метою нормалізації рівня інсуліну ГН повинне становити не більше 60-80 од. на добу."
Коментарі (0)