Полінуклеотиди - новий анти-ейдж актив

Полінуклеотиди - новий анти-ейдж актив

Привіт усім! Ой, що це, що це, я ДВА ДНІ ПОСПІЛЬ викладаю дописи?!?! До такого подвигу мене міг спонукати тільки ВІН - день народження нашої френдлі-киці й мого персонального краша Євгенії 👩. Женечко, моя люба, нехай у тебе все налагоджується! Нехай усе погане залишиться позаду, а попереду на тебе чекає сонячне і мирне небо і тільки приємні клопоти! Нехай єдиною твоєю проблемою буде вибір відтінку помади 🙏

А тепер дозвольте мені перейти до наукової нудьги. Отже, гортаючи знічев'я інтернетик, наштовхнулася я на новиночку, ім'я якій - полінуклеотиди. Слово мені особисто знайоме не було, але ж звучить як солідно, отже, треба з'ясувати. Пошук українською мовою видав здебільшого матеріали явно рекламного характеру, що датуються 2023-2024 роками (отже, цю штуку на нашому ринку тільки почали просувати), втім, деякі витяги все-таки можу навести (уникаючи явно рекламних закидонів).

Полінуклеотиди - це фрагменти молекули ДНК, що здатні стимулювати рецептори клітин шкіри, у результаті чого та збільшує вироблення колагену.

Звідкіля ж їх беруть? А отут дуже цікаво. Із сім'яників лосося. Нестандартно, звісно, але після кремів з екстрактом плаценти вівці чи ластівчиного гнізда мене особливо вже ніщо не здивує. Отже, за маркетинговою легендою, використання полінуклеотидів є проривом в ін'єкційній косметології, оскільки ін'єкції цих речовин здатні запустити процеси регенерації у шкірі, а також зв'язувати молекули води. Ну, і далі все, як ми любимо: тут нам обіцяють і ліфтинг, і усунення пігментних плям/рубців/постакне, і розгладження зморшок, і звуження пор, і навіть захист від UV-променів (запакуйте мені все).

Ін'єкційні препарати на основі полінуклеотидів виготовляє один італійський виробник, який і просуває їхню "революційність" і "сенсаційність". Процедуру назвали "біорепарація" (на противагу до "біоревіталізації", коли підшкірно вводять гіалуронову кислоту); курс біорепарації складається з 5 процедур, а тривалість дивовижного анти-ейдж ефекту обіцяють у кілька місяців. Утім, я до всіх цих обіцянок різкого омолодження ставлюся доволі скептично. Адже всі ми знаємо, що є перевірені анти-ейдж активи з серйозною доказовою базою, яким і не треба піаритися, бо вони просто працюють і все, а є бажаючі за рахунок наполегливої піар-кампанії відкусити шматочок цього анти-ейдж пирога і швиденько продати нам гарну маркетингову історію. Тут, звісно, трохи складніше проводити порівняння, оскільки ті-таки ретиноїди ми використовуємо топічно, а полінуклеотиди нам пропонують колоти у шкіру. І все ж я пошукала англомовні наукові джерела (ґуґл сколар, ти моя любов, а бібліотека Вернадського - мій страшний спогад). І виявилося, що, по-перше, це не така вже і революційна новинка, як нам подають представники косметологічного ринку, адже перші ґрунтовні дослідження полінуклеотидів датуються 1950-ми роками. По-друге, що стосується доказової бази полінуклеотидів зі сперми (вибачте) лосося, то я знайшла такі залипально-пізнавальні статті:
⚪ про потенційне застосування лососевих сім'яних полінуклеотидів у лікуванні остеонекрозу щелепи;
⚪ для зміцнення статевих губ у період менопаузи;
⚪ про вплив сечовини, формальдегіду і гліколів на структуру лососевих полінуклеотидів;
⚪ про реакції з передачі електронів у лососевих сім'яних полінуклеотидах.


І нарешті на третій сторінці пошуку почали з'являтися статті про потенціал полінуклеотидів як омолоджувальних філерів (загалом я відшукала лише 4 статті на цю тему, всі авторства або корейських, або італійських учених). Так, група корейських науковців у 2016 році провела дослід на п'ятьох жінках, яким раз на два тижні у шкіру вводили філер із полінуклеотидами, всього зробивши чотири ін'єкції. У результаті експерименту вчені виявили "значне покращення" тургору і тону шкіри. Дослідження загалом цікаве, однак його можна розкритикувати за недостатню репрезентативність і нерозробленість методики оцінки результатів.

Більш обґрунтоване дослідження датується 2022 роком, коли група корейських учених провела рандомізоване подвійно-сліпе порівняння анти-ейдж дії філерів на основі полінуклеотидів і гіалуронової кислоти на 27 пацієнтах. У результаті експерименту вчені довели, що особливої різниці в ефекті між ін'єкціями полінуклеотидів і гіалуронової кислоти немає.

Що ж стосується двох статей італійських учених, то вони, як мені здалося, трохи з маркетинговим душком (думаю, це не збіг, адже саме італійський виробник і виготовляє філери на основі полінуклеотидів). Отже, у першій статті за 2021 рік учені поставили собі за мету лише узгодити протокол процедури біорепарації препаратом певної торговельної марки - об'єми, частотність, тривалість тощо. І прозвітували, що їм це загалом удалося (ура), похваливши в кінці препарат цієї торговельної марки.

У другій статті дослідження проводили також на основі цього конкретного препарату. Ну, тут принаймні провели експеримент, у якому взяли участь 40 жінок. У результаті експерименту було відзначено покращення текстури шкіри, а також зменшення зморшок і рубців.

Отже, деяка доказова база вже дійсно є. Але, якщо судити за бібліотекою ґуґл сколара, набагато більшу доказову базу мають ін'єкційні косметологічні процедури введення гіалуронової кислоти, а також препарату на основі плазми крові клієнта (таку процедуру, зокрема, практикує відома Dr. Barbara Sturm, засновниця однойменного бренду з шаленими цінниками). Тож, як завжди, мислимо тверезо і не ведемося на хитромудру рекламу 🤗

І, звісно, насамкінець запрошую всіх доєднатися до привітань нашої Жені. Вона така класна, зробімо їй приємне нашими теплими привітаннями ❤️

Полінуклеотиди - новий анти-ейдж актив