Свідома клієнтка

Чому сироватка не обов'язкова

Чому сироватка не обов'язкова

На просторах Ютубу якось мені трапилось відео б’юті-блогера, яка показувала свою доглядову рутину: вона наносила рідкий тонік, потім густіший тонік (тонер), потім сироватку, потім ще одну сироватку, крем для повік, зволожувальний крем, сонцезахисний крем, і розповідала жінкам, а її цільова аудиторія це жінки від 35 років, що саме за допомогою такого догляду вони будуть виглядати свіжо та красиво у будь-якому віці.

Мої думки з цього приводу: такий догляд можливий, якщо шкіра його добре переносить, і він може дати ефект сяючої шкіри шляхом нашарування засобів, тобто суто візуальний, декоративний ефект. Чи потрібно мати все це для грамотного догляду за шкірою? Ні. Як на мене, такий догляд перевантажений продуктами, їх надто багато, але для тих, хто вірить цьому блогеру, догляд виглядає гарно підібраним. А у що віримо ми?

20 років тому я вчилась доглядати за шкірою по книгам та глянцевим журналам. Тоді рекомендували таку схему: вмивання, тонік, крем для шкіри навколо очей, крем для обличчя. Зараз дівчата виросли на тому, що сироватка обов'язкова. Цікаво, що багато брендів з США мають в своєму асортименті сироватки, але не мають тоніків, не всі американки знають, що тоніки взагалі існують і що це таке. Ми всі знаємо про тоніки, а що таке сироватка?

Ось, що пишуть в інтернеті:

“Сироватка для обличчя (серум/serum) – це спеціальний косметичний засіб рідкої консистенції, який призначається для додаткового догляду за епідермісом. Склад сироватки – це суміш активних речовин, концентрація яких у 8-10 разів вища, ніж у будь-якому іншому косметичному засобі”.

Сироватка дійсно рідша за крем, сироватка може бути водянистою (і поясніть мені тоді, чим це не тонік у маленькій баночці), гелевою, кремовою. “Кремові сироватки можна не закривати кремом”. Звісно, це ж і так крем, хоч і рідший за звичний.

Щодо концентрації активних речовин, то це залежить від виробника. Наприклад, є креми з ніацинамідом 5% і є сироватки з ніацинамідом 5%, на фото сироватка Sane, в якій 7% ніацинаміду, і ми можемо подумати, що більше означає краще, але це не так, в концентрації 5% ніацинамід буде мати той самий ефект і це доведено дослідженнями. Не всі виробники вказують концентрацію активних речовин у своїх сироватках і нам лишається лише вірити, що там їх більше і що ми заплатили не дарма, як в тому анекдоті:

— Ребе, а жінкам можна вірити?

— Хай вірять.

Я погоджусь, що сироватка це засіб додаткового догляду, тобто сироватка не обов'язкова для всіх. Косметологи зазвичай підбирають сироватку, щоб вирішити конкретні питання шкіри, а не тому що маленькі скляночки прикольні й от у всіх є сироватка, то треба взяти і собі.

Вагомий аргумент на користь сироваток, який зустрічається в інтернеті, звучить як те що активні компоненти з сироватки краще всмоктуються у шкіру. В мене було припущення, чому так, і нещодавно я почула від дерматолога таке саме пояснення: сироватку ми наносимо на шкіру першою. Це американський дерматолог, тому тоніку в неї немає і вона першою наносить сироватку. Будь-який засіб, який ми наносимо першим, всмоктується найкраще, що логічно, ніякі сторонні молекули іншого косметичного засобу йому не заважають. Я спостерігала і помічала, що мій один і той самий крем працює швидше, коли я наношу його на чисту шкіру навіть без тоніка, не то що поверх сироватки у якої більш щільна текстура ніж у тоніку.

Ми можемо підібрати крем, який міститиме ті самі активні компоненти, що й сироватка та отримати той самий ефект.

Звісно, якщо нам подобається використовувати сироватку + крем, в тому немає нічого злого. Якщо в нас є улюблений базовий крем, який задовольняє нас за ефектом, якістю, ціною, який ми можемо комфортно купити, то може бути зручніше експериментувати саме з сироватками, якщо вона не підійде, ніяких проблем, нам все одно є чим змастити обличчя, нашим перевіреним кремом. Не завжди можна знайти на ринку крем з компонентами, які ми хочемо додатково ввести, і щоб при цьому він нам підходив за всіма параметрами, різні бувають мінуси: надто легкий, надто жирний, незручна тара, незрозуміла ціна. В цьому плані сироватки нас виручають, а виробнику дають можливість продати два продукти в одні руки, а не один крем.

Я не хейтер сироваток, в мене були сироватки, які я наносила перед кремом, коли вони закінчились і більше не треба було чекати 15 хвилин між сироваткою та кремом, а потім ще 15 хвилин перш ніж нанести макіяж, я видихнула з таким полегшенням, наче мене випустили з тюрми. Тобто серйозно, це година мого життя зранку тільки щоб вмитись, нанести догляд і макіяж? Я поки це все зроблю, то вже наче можна і нікуди не йти. Життя надто коротке, щоб чекати, доки всмокчеться сироватка.

Що обов’язкове у догляді? Вмивання та сонцезахисний крем.