your_doc_mary

Страшилка на ніч частина 2

Страшилка на ніч частина 2

Продовжимо про зубні справи хах

Погнали

Вчора я спробувала максимально стисло пояснити причини та механізм виникнення захворювань зубів (етіологія та патогенез хах).

Сьогодні донесу одну важливу істину,про яку,також,згадала Каріна Швець.

  • Зуби потрібно чистити після їжі,а не до.

І це дисонанс в якісь мірі,бо з дитинства й по цей день ми бачимо американські фільми та серіали,в яких всі зуби чистять зранку,як прокинуться. Типу там схема завжди така : викинув будильник,розплющив очі,пішов в туалет,чистиш зуби,спускаєшся снідати.

Чи правильно це ? Взагалі не правильно,якщо тільки нас не вводять в оману,а самі чистять і перед сніданком і після. І це дивно,бо американці мають культуру догляду за зубами по причині дуже дорогого лікування (думали у нас дорого? Ні),дуже дуже дуже дорогого.

Вони чистять зуби завжди та при будь-яких умовах. В якомусь фільмі (до речі,може й в один вдома,жінка купила тревел щітку в аеропорту),і взагалі в багатьох це типу закон. Куди б ти не їхав,хоч на похорон,але щітка має бути. І це кул,це база.це супер.

Щодо чистки зубів зранку. Я росла на цих фільмах,і робила так,як там показують,тобто я чистила зуби до сніданку. А ввечері могла не чистити часто,бо культура догляду за зубами у мене вдома була погана. Можу тільки сказати,що коли їздила десь в табір,то там разом з іншими чистила двічі,бо копіювала культуру інших. Але все так само до сніданку.

І тільки у 18років,на другому курсі,коли у нас почалися стоматологічні предмети,мене осінило. Буквально моє життя вже не було прєжнім ха-ха,бо все стало таким логічним :

Почистив зранку якось,поїв,пішов з цим всим до школи,на роботу і тд,там десь обідав,або обʼїдався щоколадками,прийшов додому,та ну їх ті зуби і ліг спати. І так раз за разом,рік за роком,допоки не заболить,а пан стоматолог не ошаращить ціною на лікування каналів з коронкою (зараз тис 15-20). І здається,що ось воно,ось вже ред флег,і ти приходиш додому,завзято чистиш їх пів години,а зранку починається День сурка (бабака,але сурка звичніше,якщо дивилися),і ти такий та ну їх в баню ті зуби.

А потім … ну ви зрозуміли,все по новій.

І це буде тривати буквально вічність,допоки не знайдете свого святого стоматолога,який оце все розкаже,намалює,полікує та підбере догляд.

З 18 років я чищу зуби 2-3 рази/день,і вже багато років з ниткою. Я не пропустила це 24лютого,і ніколи. Єдине що,коли втратила практику,то морально я була не в цій реальності,і лягала спати під ранок,або зранку,тому технічно це була чистка один раз на добу,і мені так було все одно на все,окрім страху хах,що зʼявиться карієс.

Але вже все ок. Я тут

У висновку :

Пацієнти виказували думку,що їм неприємно снідати з нечищеними зубами. Тому,є варіант. Є варіант трохи почистити перед сніданком,і потім гарно почистити після.

Я так роблю інколи.

А як у вас ? Хто вас навчив так,або інакше ?