Свідома клієнтка

Профілактика раку шкіри

Профілактика раку шкіри

В Україні меланому діагностують у 8 жителів на 100 тисяч. Найчастіше рак шкіри розвивається на відкритих ділянках шкіри, які не були захищені одягом, в тому числі на обличчі. У групі ризику люди, які мають велику кількість невусів, ті, хто мають світлу шкіру, та випадки раку шкіри у сім’ї.

Існує три види раку шкіри: плоскоклітинний рак шкіри, базальний рак шкіри (базаліома), клітинний рак шкіри (меланома).

Рак шкіри на ранніх стадіях добре піддається лікуванню. Спеціалісти відмічають, що останнім часом рак шкіри в України “помолодшав”.

Загальні рекомендації для профілактики раку шкіри:

Зменшити по можливості перебування на сонці влітку з 10 до 16 годин дня.

Захищати шкіру одягом при перебуванні на сонці, якщо є необхідність бути на сонці в період його високої активності.

Використовувати сонцезахисні креми.

Носити головний убір, краще капелюх з широкими полями.

Використовувати справжні протисонцеві окуляри від відомих виробників, які блокують UVA та UVB промені. (Китайські окуляри з базару цього не роблять, вони тільки затемнюють від чого ми перестаємо жмуритись і сонячні промені пошкоджують очі ще сильніше, ніж якби ми були без таких окулярів)

Рак шкіри піддається лікуванню, але після того сонцезахисним кремом доведеться користуватись круглий рік решту життя, щоб він не повернувся.

Окрім цих загальновідомих рекомендацій я хочу розповісти про ще одну, яку я не знайшла в україномовному інтернеті, однак чула від англомовних дерматологів: ретинол запобігає проявам раку шкіри. Іноземні джерела пишуть, що використання місцевих ретиноїдів для профілактики раку шкіри підтверджено численними дослідженнями. Місцеві ретиноїди зазвичай застосовують для лікування актинічного кератозу та профілактики базальноклітинного і плоскоклітинного раку. Актинічний кератоз це патологічні зміни покрову шкіри, що відбуваються під впливом УФ-випромінювання і він вважається передраковим станом.

Звісно, якщо рак шкіри вже є, то не можна замінити лікування у лікаря використанням косметичного ретинолу, але використання сонцезахисного крему вдень і засобу з ретинолом ввечері може стати хорошою профілактикою, особливо для тих, в кого вже є сліди фотопошкодження на обличчя.

Доволі довго я побоювалась застосовувати ретинол у своєму догляді через особливості моєї шкіри: вона чутлива, схильна до порушення функціонування епідермального бар’єра, я боялась, що шкіра буде злазити й боліти, мені цього зовсім не хотілось, особливо зважаючи на обставини в країни. Нічого такого не відбулося, виявилось, що це міф, шкіра може трохи злізти тільки від високих доз ретинолу в тому числі у вигляді препаратів, а ніяк не сироватки з невеликим відсотком ретинолу і тепер це мій улюблений актив, який я почала використовувати, тому що ретинол забезпечує профілактику раку шкіри, а бонусом отримала всі інші чудодійні косметичні ефекти від нього.

Про те, як обрати засіб з ретинолом, в якому дійсно є ретинол, писала тут: https://club.makeup.com.ua/post/24381/

Профілактика раку шкіри
Профілактика раку шкіри
Профілактика раку шкіри
Профілактика раку шкіри