Strange Love

Не весь Ретинол - "ретинольний": Як хитрують виробники та як обрати ретиноїд, що справді діє

Не весь Ретинол - "ретинольний": Як хитрують виробники та як обрати ретиноїд, що справді діє

Береш у руки черговий крем з гучним надписом на упаковці "З РЕТИНОЛОМ", читаєш склад, знаходиш "Retinyl palmitate" на 7 місці з кінця. І приходить розуміння, що виробник просто вводить в оману покупця, користуючись його браком знань

Ретиноїди - група похідних вітаміну А. Їх є велика кількість, однак найпопулярніші, які найчастіше використовуються, я помістила у список нижче. Зауважте, що я розмістила ретиноїди в порядку ефективності/агресивності. І якщо перші три ретиноїди можна придбати вільно, то останні лише за за призначенням лікаря:

  • Retinyl palmitate/acetate
  • Retinol
  • Retinal
  • Tretinoin/Tazarotene/Adapalene

Ретиноїди справді можуть стати магією для вашої шкіри. Науково підтверджений їхній вплив на синтез колагену, баланс жирності та регенерацію клітин. Проте всі ці позитивні результати дає "фінальна реїнкарнація" ретиноїдів - форма ретиноєвої кислоти. Після нанесення будь-якого ретиноїда на шкіру, запускається процес трансформації його на ретиноєву кислоту. І чим більше перетворень потрібно зробили ретиноїду, щоб стати цією кислотою, тим менша його ефективність.

Так, у Retinyl palmitate чи не найдовший шлях до форми кислоти. Фактично, якщо перетворення і відбудеться за максимально сприятливих умов, то ефект сміливо можна назвати гомеопатичним. Саме тому Retinyl palmitate завжди використовували в якості звичайного антиоксиданту, проте як антиейдж-засіб його узагалі не розглядали.... ДО ТЕПЕР!

Під видом Retinol, який справді має хороший антиейдж вплив на шкіру, нам підсовують його брата-невдаху Retinyl palmitate. Дешевший компонент, який не викликає реакцій, ретиноєвих дерматитів та лущення, проте і не дає бажаного результату. Бо, як ми уже розібрали вище, це просто антиоксидант.

Тому уважно читайте склад. Шукайте у ньому просто Retinol або ж в ідеалі Retinal (одна з найсучасніших і найменш подразнюючих форм).

Для відважних, з проблемами шкіри існують Tretinoin/Tazarotene/Adapalene. Проконсультуйтеся з лікарем щодо них. Я використовую третиноїн, фактично це та сама чиста транс-ретиноєва кислота. Тому ефективність у нього надвисока, але і побічки на початку можуть бути відчутні.

Якщо я десь була неточною, доповнюйте мене в коментарях. Вважаю, що цей пост важливий, адже він допоможе вам краще орієнтуватися та не дати себе обманути. Будьте красиві!