Свідома клієнтка

Простий спирт (алкоголь) в косметиці

Простий спирт (алкоголь) в косметиці

Витримка з цікавого дослідження Molecular mechanism of the skin permeation enhancing effect of ethanol: a molecular dynamics study у перекладі:

"Етанол широко використовується в різних фармацевтичних і косметичних рецептурах для покращення проникнення в шкіру активних інгредієнтів. Хоча добре відомо, що етанол проникає в шкіру і посилює проникнення як полярних, так і неполярних молекул, точні механізми, за допомогою яких він підвищує проникність шкіри, до кінця не вивчені. Було запропоновано кілька механізмів, включаючи екстракцію ліпідів з рогового шару (РШ), флюїдизацію ліпідного бішару РШ, зміну конформації білків РШ та покращення розчинності лікарських засобів у ліпідах РШ. У цьому дослідженні ми провели моделювання молекулярної динаміки (МД) ліпідних шарів рогівки, що складаються з еквімолярної суміші керамідів, холестерину та вільних жирних кислот у присутності водних сумішей етанолу. Різноманітні необмежені моделювання МД були проведені в присутності водного розчину етанолу при молярних співвідношеннях (x) в діапазоні від x = 0 до x = 1.

Було виявлено, що етанол підвищує проникність бішару за рахунок подвійної дії (а) екстракції ліпідів шкіри та (б) посилення рухливості ліпідних ланцюгів. Ефект посилення проникності етанолу виникає завдяки його чудовій здатності утворювати водневі зв'язки з атомами головних груп ліпідів шкіри. Далі було досліджено вільну енергію екстракції церамідів (CER) і жирних кислот (FFA) з ліпідного бішару за допомогою моделювання зондового відбору зразків. Виявлено, що вільна енергія екстракції ЦПЕ значно вища порівняно з ЖК для всіх концентрацій етанолу, що свідчить про те, що ЦПЕ важче екстрагувати порівняно з ЖК. Нарешті, показано проникнення молекул бензойної кислоти через ліпідний бішар шкіри в присутності молекул етанолу. Виявлено, що етанол селективно впливає на ФФА ліпідного бішару шкіри і витягує його з ліпідного бішару протягом декількох мікросекунд. Далі етанол проникає всередину ліпідного шару і створює канали, через які молекули ліків можуть легко перетинати ліпідний шар. Наші спостереження (як у моделюванні вільного, так і парасолькового відбору проб) узгоджуються з експериментальними даними, описаними в літературі. Методологія моделювання може бути використана для розробки та тестування підсилювачів проникнення (що діють на ліпідну ламелу СК шкіри) для місцевої та трансдермальної доставки ліків."

Тобто етанол пошкоджує епідермальний бар'єр і тим самим сприяє кращому проникненню лікувальних речовин вглиб шкіри, що виправдовує його використання з цією метою, а от від тоніків зі спиртом я б утрималась.