Свідома клієнтка

Вплив засобів очищення на мікробіом шкіри

Вплив засобів очищення на мікробіом шкіри

Нещодавно мені трапилась цікава інформація: шкіра жителя США має менш різноманітний мікробіом ніж представника аграрної спільноти, що серед інших факторів пов'язують з відсутністю доступу до косметики у останнього.

На цю тему я знайшла дослідження The Role of Every-Day Cosmetics in Altering the Skin Microbiome: A Study Using Biodiversity, яке проводив Christopher Wallen-Russell у 2018 році.

Коротка витримка з анотації:

Як описано в попередній роботі, використання синтетичних хімічних інгредієнтів у сучасній косметиці постулюється як причина пошкодження мікробіому шкіри. Виявлення того, що біорізноманіття на шкірі людини наразі є єдиним надійним показником здоров'я шкіри, означало, що вперше з'явився механізм для тестування здорової шкіри. Використовуючи цей механізм та у співпраці з Медичним університетом Граца, який провів незалежне дослідження, ця робота мала на меті допомогти відповісти на питання, чи є сучасна синтетична косметика основною причиною довготривалого пошкодження мікробіому шкіри. Тридцять два учасники протестували три різні засоби для вмивання на предмет їхнього впливу на мікробне різноманіття шкіри, а також на рН, вологість і TEWL (трансепідермальну втрату води), вмиваючись двічі на день впродовж чотирьох тижнів. Мазки з верхньої волярної частини передпліччя добровольців брали на початку, через два тижні та наприкінці чотирьох тижнів. Було використано секвенування 16S рРНК. Використовували один провідний "натуральний" бренд з високим вмістом синтетичних інгредієнтів, провідний синтетичний бренд і 100% натуральний засіб для вмивання. Результати дають перші вказівки на зв'язок між синтетичними інгредієнтами в косметичному продукті та його впливом на біорізноманіття мікробіому шкіри. Це відкриває шлях для майбутніх досліджень на цю тему з більшою групою вибірки, довшим періодом тестування та стандартизованою методологією для створення універсального стандарту для тестування здоров'я шкіри з використанням еталонних значень різноманіття.

Це може бути використано в майбутньому для перевірки ефективності косметики або інгредієнтів на здоров'я шкіри, що призведе до обмеження в косметиці продуктів, які, як доведено, завдають шкоди природному середовищу шкіри."

Для бажаючих його прочитати, попереджаю про спойлери далі.

Учасниці дослідження не використовували жодної іншої косметики (зволожувальних кремів і т.п.), на ділянках, з яких брались зразки.

Дослідження підтвердило, що синтетичні компоненти в засобах очищення роблять мікробіом біднішим і що використання зволожувального крему може підвищити транс-епідермальну втрату вологи. Найкраще себе почував мікробіом шкіри, стосовно якої використовували 100% натуральний засіб.

Цитую: "як тільки вплив синтетичних інгредієнтів на шкіру зменшився, мікробне різноманіття та багатство шкіри зросло. Це може бути початком зв'язку між впливом хімічних речовин і пригніченим мікробіомом шкіри, але це потребує подальшої перевірки в майбутній роботі.

Загалом, шкіра учасників дослідження в кожній групі наблизилася до більш "здорового" стану, визначеного Медичним університетом Граца за допомогою тесту TEWL, і стала більш різноманітною протягом періоду тестування. Хоча це може бути дещо несподіваним, це допомагає додати ваги головному висновку нашої роботи 2017 року: чим вище біорізноманіття, тим здоровіша шкіра.

Доведено, що в довгостроковій перспективі зволожуючі засоби порушують шкірний бар'єр, причому TEWL значно вищий під час лікування. Підвищення TEWL під час використання зволожуючого крему може пояснити, чому в цьому дослідженні TEWL знизився для всіх продуктів протягом чотирьох тижнів, оскільки учасники були проінструктовані не користуватися зволожуючими кремами під час дослідження.

TEWL пов'язують з бар'єрною функцією шкіри, а її підвищення асоціюється з пошкодженням шкіри. Однак висновки слід робити з обережністю, оскільки на нього впливає багато інших факторів навколишнього середовища, тому він є ненадійним показником. Значне збільшення TEWL у перші два тижні дослідження для групи синтетичних продуктів могло бути спричинене запальною/подразнювальною реакцією епідермісу на використання продукту та його жорстку синтетичність.

Передчасне старіння шкіри - це хвороба, на яку часто не звертають уваги. У людській дермі старіння характеризується втратою гідратації. Підвищення рН прискорює процес старіння і зменшує його різноманітність. Звичайні засоби для догляду за шкірою часто мають рН 5,5 або вище, що може призвести до пересихання шкіри, роблячи її вразливою до інфекцій і передчасного старіння. Як синтетичні, так і "натуральні" продукти, що використовувалися в цьому дослідженні, мали високий рН 6."

Ph 100% натурального засобу, що фігурував у дослідженні був 4,5.

Дослідник дійшов такого висновку: "Чим більше синтетичних інгредієнтів міститься в продукті, тим менш позитивний вплив на середній рівень біорізноманіття він має, особливо протягом перших двох тижнів."

Склад засобів очищення, котрі були використані у дослідженні:

100% натуральний засіб: Aqua, Saccharum Officinarum (Unrefined Sugar) Extract, Maris Sal (Organic Sea Salt), Saponins, Mel (Unprocessed Raw Honey), Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Juice, Cyamopsis Tetragonoloba (Guar) Gum, Acacia Senegal Gum Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil, Eugenia Caryophyllus (Clove) Leaf Oil, Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Leaf Oil, Cinnamomum Cassia (Chinese Cinnamon) Leaf Oil.

Синтетичний засіб: Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Myreth Sulfate, Sodium Acrylates Copolymer, Glycerin, Glyceryl Glucoside, Tocopheryl Acetate, Nelumbium Speciosum Flower Extract, Panthenol, Propylene Glycol, Lauryl Glucoside, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Polyquaternium-10, Benzophenone-4, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylphenyl Methylpropional, Geraniol, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Benzyl Alcohol, Limonene, Linalool, Cinnamyl Alcohol, Parfum, CI 42090, CI 16035.

"Натуральний" засіб: Aqua (Water), Sodium lauroyl methyl isethionate, Cocamidopropyl betaine, Lauric acid, Sodium chloride, Sodium methyl isethionate, Glycerin, Tetrasodium EDTA, Stearyl citrate, Lauryl glucoside, Zinc laurate, Parfum (Fragrance), Hibiscus sabdariffa flower extract, Dipropylene glycol, Citric acid, Magnesium nitrate, Benzoic acid, Phenoxyethanol, Methylchloroisothiazolinone, Magnesium chloride, Methylisothiazolinone, Dehydroacetic acid, Ethylhexylglycerin.