Ya Yana

Комбінована шкіра: мої правила догляду

Комбінована шкіра: мої правила догляду

Дружнє нагадування, що все супер індивідуально. І завжди краще сформувати догляд разом з дерматологом) Тут я просто ділюся власним досвідом та своєю історією життя з комбінованою шкірою. Одразу скажу, що додавання активів в догляд — окрема велика тема, тому сьогодні лише база.

Комбінований тип шкіри викликає найбільше питань. Невже для різних ділянок потрібні різні банки? Ні, все простіше, потрібно зловити свій баланс і зараз ми спробуємо це зробити. Одразу скажу, що маю принцип — менше, але ефективніше.

Welcome to the club, якщо Т-зона (чоло, ніс та підборіддя) вкрита помітними порами та часто покривається жирним блиском. А щічки сухі та інколи лущаться, або ж нормальні і не примхливі. Вітаю, твоя шкіра комбінована.

  • Зранку максимально делікатно та ненав’язливо — вмиваємося лише пінкою. Обираємо таку, що матуватиме Т-зону, але не пересушуватиме щічки. Для мене такою стала пінка від Tocobo. Вона містить компонент, який здатний забезпечити саме такий ефект — білу глину.

  • Ввечері треба добряче зняти косметику та санскрін, тому перед пінкою додаємо гідрофільний бальзам, олію, міцелярний гель чи воду. На твій смак та комфорт, основна задача — ретельне очищення без пересушування. А далі знову пінка.

Тонери не є моїм must have, але в літню пору вони стануть чудовим доповненням догляду. Варто обрати ті, що звужують пори та вирівнюють тон.

Для цього нам потрібна ензимна пудра. Влітку взагалі не можу жити без неї. Пудра діє делікатніше за скраб і здатна видалити ороговілий шар і себум. Для мене достатньо 2 разів на тиждень, якщо більше — шкіра починає бути помітно більш сухою.

Якщо ти більше любиш скраби — окей, та не забувай, що його не варто використовувати, якщо на шкірі є запалення та прищі.

Для комбінованої шкіри крем має бути легким і при цьому ефективним для зволоження. Для мене такими є креми на основі керамідів (цераміди — це те саме). Так, їм треба час, щоб влягтися на шкірі, деякі з них лишають жирний блиск, та це саме про комфорт та догляд. Кераміди — природні штуки для нашої шкіри, вони там вже є, та крем просто поповнює їхній баланс на поверхні епідермісу, щоб якісніше утримувати вологу та зміцнювати захисний бар’єр.

Приклад — Multi Ceramide Cream від Tocobo. Звичайно, існують ще приклади, та тут вказую лише те, чим користувалась сама, а ти можеш підібрати комфортний для себе, керуючись знаннями про ключові компоненти))

Гіалуронова кислота теж добре підтримує гідробаланс, та вона працює саме методом формування плівочки на шкірі, а це великий мінус, якщо у тебе є прищі чи закриті комедони (інфа від мого дерматолога). Отже, креми з цим компонентом обираємо лише тоді, коли не маємо запалень.

Якщо жирний блиск Т-зони не виправляється пудрою, то можна звернутися до кремів з матуючим ефектом та прослідкувати, щоб вони не сушили щічки. Тут можна звертати увагу на каолін у складі (білу глину), чи ніацинамід, або ж довірити приборкання блиску праймеру і наносити його лише на Т-зону.

Зважати варто не лише на тип шкіри, а й на пору року. Влітку — щось максимально легке, я обираю — Authentic Moisturized Cream від Tolpa (він ще й матує). Взимку більш жирненьке та таке, що точно прибере лущення. Мій вибір — Ultra Hydratante від Topicrem. Та це правило діє для всіх)

Це єдиний аспект, де тобі знадобиться більше банок, ніж могло б бути. Маски забезпечують комплексну та тривалу дію і їх варто комбінувати. На щоки — таку, що живитиме та зволожуватиме, підтримуватиме пружність. На Т-зону щось для глибокого очищення, боротьби з чорними цятками, звуження пор, регулювання вироблення себуму.

Такі мої правила догляду за комбінованою шкірою. До них я прийшла після виведення акне в ремісію. Процес лікування та відновлення навчив мене балансувати, прислухатися до потреб власної шкіри та вдало обирати ключові компоненти косметики.