Транексамова кислота - диво-засіб проти пігментації?

Транексамова кислота - диво-засіб проти пігментації?

Отже, tranexamic acid - це відносно новий актив, який почали вводити до продуктів проти пігментації. Caroline Hirons наводить такі факти про транексамову кислоту: "Синтетична амінокислота, здатна відбілити шкіру і зменшити пігментацію. Допомагає подолати наслідки сонячної шкоди, почервоніння шкіри. Оскільки вона є водорозчинною, то найкраще вона діє з іншими водорозчинними активами подібної дії, що покращує проникнення. Може також поєднуватися з деякими жиророзчинними компонентами". А Paula Begoun наполягає, що транексамову кислоту якраз і варто поєднувати насамперед із жиророзчинними компонентами (наприклад, токоферолом та рослинними оліями), оскільки так вона краще проникне у шкіру.
Як пише Beauty Advisor, спершу транексамову кислоту використовували лише в медицині для зупинки кровотечі, однак у 1979 році помітили її ефективність у боротьбі з мелазмою (Sadako N, Treatment of melasma with tranexamic acid, The Clin Rep 1979), й відтоді цей компонент почали додавати до skincare засобів проти пігментації. На сьогодні вчені напрацювали вже чимало матеріалів про транексамову кислоту:
Tsz Wah Tse et al., Tranexamic acid: an important adjuvant in the treatment of melasma (Review Article), Journal of Cosmetic Dermatology 2013; 12
Manosroi A, Podjanasoonthon K, Manosroi J, Development of novel topical tranexamic acid liposome formulations, International Journal of Pharmaceutics 2002; 235
Lee JH, Park JG, Lim SH, Kim JY, Ahn KY, Kim MY, Park YM, Localized intradermal microinjection of tranexamic acid for treatment of melasma in Asian patients: a preliminary clinical trial. Dermatol Surg. 2006 May;32 (5)
Lee do H, Oh IY, Koo KT, Suk JM, Jung SW, Park JO, Kim BJ, Choi YM, Reduction in facial hyperpigmentation after treatment with a combination of topical niacinamide and tranexamic acid: a randomized, double-blind, vehicle-controlled trial, Skin Res Technol. 2014;20(2)
Janney, Manasa S., et al. "A randomized controlled study comparing the efficacy of topical 5% tranexamic acid solution versus 3% hydroquinone cream in melasma." Journal of cutaneous and aesthetic surgery 12.1 (2019)
Batory, Mirella, Emilia Wołowiec‐Korecka, and Helena Rotsztejn. "The influence of topical 5% tranexamic acid at pH 2.38 with and without corundum microdermabrasion on pigmentation and skin surface lipids." Dermatologic Therapy 33.6 (2020)
Jakhar, Deepak, and Ishmeet Kaur. "Topical 5% Tranexamic acid for acne-related postinflammatory erythema." Journal of the American Academy of Dermatology 82.6 (2020) тощо.
Згідно з дослідженнями ефект від транексамової кислоти є як від зовнішнього, так і від перорального застосування, і він полягає як у відбілюванні, так і у зменшенні червоного кольору поверхневих капілярів, що допомагає вирівняти колір обличчя загалом. Dr. Hans Lautenschläger указує, що транексамова кислота ефективна в малих дозах; великі дози не покращують ефект, але можуть викликати подразнення (малі дози подразнення абсолютно не викликають, що показали дослідження, і їх можна без застережень використовувати цілорічно). Відповідно, за словами Dr. Hans Lautenschläger, на сьогодні транексамову кислоту вводять до косметичної формули у концентрації до 2% (хоча Caroline Hirons, наприклад, пише, що оптимальна концентрація транексамової кислоти - 2-5%; у наведеному вище переліку наукових робіт дослідження здебільшого проводили на 5% концентрації). Окрім цього, існують розробки з мікроін'єкційного введення (мікронідлінг).
Dr. Hans Lautenschläger також зазначає, що для підсилення ефекту транексамової кислоти її поєднують із курсами пілінгів, мікродермабразії тощо. Однак одночасне введення транексамової кислоти і, наприклад, вітаміну С чи гідрохінону не підсилює ефективність. Так, у 1990-ті роки Shiseido подавали на патент комбінації похідних транексамової кислоти і гідрохінону, однак у результаті не було доведено ефективність такого поєднання (пізніше експериментальне дослідження довело, що транексамова кислота сама по собі за ефективністю не поступається гідрохінону, при цьому, звісно, не даючи токсичних побічок). Отже, у принципі транексамова кислота є самостійним "гравцем", але, як на мене, цілком спокійно можна використовувати вітамін С зранку, а транексамову кислоту - ввечері, гірше точно не буде, оскільки обидва активи діють по-різному (Caroline Hirons узагалі пропонує поєднувати її з вітаміном С водночас). Також, оскільки транексамова кислота - це амінокислота, тобто вона не кисла і не відлущує, її спокійно можна поєднувати з ніацинамідом, та радше навіть не просто можна, а й варто, оскільки вони дуже добре працюють у комбінації (причому не лише з пігментацією, а й із розацеа й акне; з цієї позиції ще одне вдале поєднання - з азелаїновою кислотою). Також учені розробили цікаву похідну транексамової кислоти cetyl tranexamate mesylate, що теж діє проти пігментації та почервоніння, однак, як пише Paula Begoun, тут поки ще бракує дослідницької бази.
Коли ж варто чекати на помітний результат? Beauty Advisor із посиланням на Paula Begoun пише, що за умови використання 1-2 рази на день перший результат може з'явитися через 2-3 місяці.

Транексамова кислота - диво-засіб проти пігментації?
Транексамова кислота - диво-засіб проти пігментації?
Транексамова кислота - диво-засіб проти пігментації?

Близько року тому подруга подарувала мені серум The Inkey List Tranexamic acid serum, що містить 2% транексамової кислоти (робочу концентрацію). Фото, на жаль, не збереглося. Користувалася щодня на ніч. У мене проблемна ліва щока, на якій є кілька пігментних плям різного походження: одну з них пам'ятаю ще з дитинства, інші дві - типові плямки від сонця, теж доволі давні, четверта - теж від сонця, але доволі свіжа, п'ята - постакне, що ніяк не пройде (фото, на жаль, не передає всього, професійної камери в мене немає, вибачте). Словом, "матеріал" для роботи різноманітний. Не знаю, чи чекала я див, але, прочитавши стільки обнадійливої інформації, я все-таки мріяла про хоч трохи помітний ефект. Але не склалося. Після використаної пляшечки (яка, до речі, була у чудовому форматі - з помпою) особливого ефекту я не помітила. На жаль. Але я не здаюся. Раз серйозні люди пишуть, що транексамову кислоту варто поєднувати з ніацинамідом, то через подругу, яка проживає закордоном, я розжилася серумом Paula's Choice із обома цими активами і все-таки на щось сподіваюся. Плюс бачила на Мейкапі транексамову кислоту від Cos de Baha (бренду, який для мене відкрила Anna_feerie, дякую!), напевне, після Поли спробую ще й її.
Дякую всім, що дочитали! Сподіваюся, вийшло не дуже занудно, бо мене, буває, заносить (професійна деформація, так би мовити 😅). Напишіть, чи маєте ви досвід використання транексамової кислоти? Чи дає вона ефект? Може, це тільки в мене шкіра така, що не піддається дії активів?