Ya Yana

Ретинол: що про нього треба знати

Ретинол: що про нього треба знати

Так, цей компонент дійсно потрібен не всім і має безліч нюансів у використанні. Ми поговоримо про нього саме, як про компонент косметики і розглянемо лише місцеве застосування.

Ретинол — це похідний вітаміну А, який грає провідну роль у розвитку клітин та уповільнює процеси старіння.

Як це працює?

При нанесенні на шкіру, ретинол перетворюється на ретиноєву кислоту, стимулюється вироблення колагену та процес оновлення клітин.

Як зрозуміти, що тобі потрібен ретинол? Його зазвичай застосовують для трьох напрямків догляду:

  • anti-age;
  • боротьба з акне або запобігання повторним проявам;
  • гіперпігментація.

Кому точно не варто використовувати ретинол?

  • вагітним, жінкам у період ГВ;
  • людям з дуже чутливою шкірою;
  • людям з куперозом та розацеа.

В останньому випадку не те щоб заборонено, але варто бути особливо обачними. Тут лотерея, може зменшити прояви почервонінь, а може спровокувати сильніші, потрібно вдало підбирати форму та дозування ретинолу.

Якщо вам ретинол заборонено, але його ефекту хотілось би досягти, то обирайте косметику з бакучіолом — це більш делікатний (бо має рослинне походження) аналог ретинолу.

Варто пам’ятати, що це достатньо сильний актив і вводити його в догляд потрібно після консультації дерматолога. Так це буде не лише максимально ефективно, а й безпечно.

Я точно знаю, про що кажу, бо я проходила усі можливі кола пекла при лікуванні акне. І до того, як я стала приймати системні ретиноїди, я застосовувала їх місцево. Лікар чітко сказала мені, що наносити крем (з аптеки) з ретинолом потрібно дуже обережно, точково і не накладати великими шарами. Але важко визначити точковість, коли у тебе 4-та стадія акне і все обличчя буквально болить без перестанку. Так, я наносила його як звичайний крем для обличчя, і спочатку це допомагало, а потім тупо палило мою шкіру. Розумію усіх, хто хоче швидких результатів, але закликаю дотримуватися усіх можливих рекомендацій і інструкцій. Це стосується усіх активів, не лише ретинолу.

Форми ретинолу, які ви зустрінете у косметиці

  • Ретиноєва кислота — найбільш агресивна, може провокувати подразнення. Найчастіше зустрічається у пілінгах, які варто правильно нейтралізувати.
  • Ретинальдегід — Блискавка МакКвін у світі ретинолу, забезпечує найшвидшу дію, ну дуже активна форма.
  • Ретинол — класична активна форма.
  • Ретинол пальмітат/ ацетат — неактивна форма, мінімальний ефект.

Як зрозуміти дозування?

Починати вводити актив варто з маленьких концентрацій. Якщо відсоток вказано на пакованні — зверніть на нього увагу і збільшуйте поступово. Якщо % не вказані, то скоріш ща все ретинолу у складі дуже мало і такий продукт не буде виступати активом у догляді.

Побічні ефекти у вигляд сухості. Це сигнал, що варто зробити більший інтервал між використанням продукту. Але, слід пам’ятати, що вводячи ретинол, зволоженню варто почати приділяти особливу увагу вже зараз. Кожне нанесення ретинолу варто закривати зволожувальним кремом.

Окрім того, ретинол робить шкіру більш вразливою до впливу сонця. Подбайте про постійний захист із засобами  SPF, інакше можуть виникнути не лише пігментні плями та фотостаріння, а й доволі сильні опіки.

Про ретинол можна написати окрему книгу, але я зупинюся тут. Скажу точно, що я буду завжди вдячна йому за виведення мого акне в ремісію й позбавлення від тих страшних прищів. І коли я прийду до антивікового догляду (а напевно пора вже), то точно повернуся до ретинолу.