Це дивовижне слово «анти-ейдж» – чи існує воно насправді?

Це дивовижне слово «анти-ейдж» –  чи існує воно насправді?

Привіт усім! Сьогодні хочу продовжити чудову тему, яку своїм шикарним дописом започаткувала А., і поговорити з вами про таке спокусливе поняття «анти-ейдж», а саме, що треба робити для того, щоби підтримувати молодий і здоровий вигляд шкіри. Мільйони ліфтинг-кремів, диво-есенцій, ампул краси різних цінових категорій обіцяють нам омолодитися, підтягнути шкіру, позбавити зморшок тощо. Виробники запевняють у тому, що їм удалося розробити унікальні анти-ейдж формули, з якими можна обійтися без ін’єкцій і пластики, і тицяють нам вражаючі результати споживчих тестів. І ми розвішуємо вуха, тратимо третину зарплатні на черговий диво-продукт, а він не працює. Чому, чому?! Адже він коштує стільки грошей, адже він містить екстракт квітки папороті, зібраний опівночі сотнею незайманих німф… У мене, як і, думаю, у всіх нас, був період погоні за дорогими диво-кремами і розчарувань через те, що не побачила жодного ефекту. То у чому ж річ? А річ у тім, що ніякого єдиного анти-ейдж засобу не існує у принципі. Хоч як це боляче визнавати. Хочемо дійсно разючий і миттєвий анти-ейдж? Ласкаво просимо до пластичного хірурга. На жаль, тільки так. Але це зовсім не означає, що можна нехтувати доглядовими засобами, адже мати доглянутий і здоровий вигляд – це теж круто. Це, можливо, навіть привабливіше, ніж натягнуте личко без зморшок. І ось тут уже все в наших силах.

Відповідь на це питання дає Caroline Hirons, і вона не про креми чи серуми. Насамперед треба відкинути три «S»: sun, smoking, sugar. Що ж Керолайн має на увазі? По-перше, захист від сонця. Цілий рік, у будь-яку погоду, навіть тоді, коли перебуваємо у приміщенні. Сонцезахисний крем – саме це наш анти-ейдж крем, а не якийсь-там диво-крем з унікальними стовбуровими клітинами чи інкапсульованими вітамінізованими пептидами. По-друге, відмова від куріння. Про шкідливість куріння вже сказано, здається, все, що можна було сказати, тому шкоду для організму оминемо, натомість подумаємо про те, що дим із рота відразу потрапляє на шкіру обличчя. Отже, шкіра обличчя перша страждає від отруйного диму, що робить її сірою, тьмяною і нездоровою. Caroline Hirons узагалі стверджує, що з вигляду шкіри обличчя клієнтки вона безпомилково може не лише сказати, чи та курить, а й навіть те, яким чином вона випускає дим (піднімаючи нижню губу чи верхню, розтуляючи рота посередині чи збоку тощо). Ну, і цукор. Це знову не про доглядову косметику, але цукор згубно впливає на еластичність шкіри, отже, відмовившись від нього, ми зробимо нашій шкірі благо (та й не тільки їй). Крім цих трьох порад дозволю собі додати ще одну нескладну: пити побільше води. Ми всі, здається, чули про норму споживання води 2 л на день, але виконувати не поспішаємо. Тут найпростіший шлях – брати з собою зранку пляшку води і потроху попивати її протягом дня. Я без пляшки води з дому не виходжу, це для мене, як узяти з собою ключі чи телефон. Тут важливо, щоб це була саме вода, проста і негазована, а не сік чи холодний чай.

Продуктів на косметичному ринку мільйони, але дійсно дієвих активів, здатних підтримувати доглянутий вигляд обличчя, одиниці. Хімік і розробник косметичних формул Perry Romanowski стверджує, що їх усього три: вітамін А, вітамін В й AHA-кислоти; всі решта диво-інгредієнтів за його словами на ділі не мають достатньої доказової бази. Вітамін А – це ретиноїди (третиноїн, ретиналь, ретінил ретіноат, ретинол, гідроксіпінаколон ретіноат; щоправда, є ще ретиніл пальмітат, але він не діє). Про ретиноїди все чудово розписала DEPECHE GIRL, тому повторюватися не буду. В теорії вони допомагають згладити неглибокі зморшки і вирівняти тон шкіри, мають ефект проти акне. На практиці ж не чекаємо на миттєвий анти-ейдж ефект, плюс багато залежить від індивідуальних особливостей. Не скажу, що в мене прямо багатий досвід використання ретиноїдів. Пробувала всього три продукти, від двох із яких (із ретинолом і гідроксіпінаколон ретіноатом) жодного ефекту не помітила взагалі; краще зарекомендував себе засіб із ретиналем, тож його повторювала двічі, але разючих змін не відбулося і тут. Найкраще обирати не крем, а серум.
Вітамін В – це ніацинамід. Засобів із ним на ринку багато, але краще обирати формат серуму. Ніацинамід допомагає вирівняти тон шкіри і загалом надати їй здорового вигляду. Наразі користуються ніацинамідом у порошку від The Ordinary і дуже ним задоволена.
AHA-кислоти допомагають шкірі позбутися ороговілого шару і стимулювати відновлювальні процеси. Регулярна (але не надто часта) ексфоліація допомагає підтримувати однорідний здоровий тон шкіри і в теорії здатна дещо згладжувати неглибокі зморшки.
Крім цих трьох активів, як пише Caroline Hirons, для здорового вигляду шкіри ще важливе хороше очищення і зволоження.
Отже, для підтримки здорового і доглянутого вигляду шкіри обличчя нам у принципі достатньо шести засобів:
- засобу для очищення;
- кислотного засобу;
- серуму з вітаміном А;
- серуму з ніацинамідом;
- зволожувального крему;
- сонцезахисного крему.
А як же вітамін С, пептиди, пробіотики, BHA й амінокислоти? Не знаю. Особисто я користуюся і цими засобами теж, усе це діє в комплексі й допомагає підтримувати шкіру в хорошому стані. Але, якщо треба обрати мінімальний мінімум, то, гадаю, дійсно можна спокійно обійтися і шістьма вказаними вище пунктами.
Дякую, що дочитали, і запрошую всіх поділитися вашими секретами гарної та здорової шкіри (не обов’язково у сфері skincare).