Alina Litva

Бальзам, маска, кондиціонер. Одна історія – багато продуктів.

Бальзам, маска, кондиціонер. Одна історія – багато продуктів.

Міф: Маска лікує і живить волосся, а кондиціонер закриває лусочки. Найчастіше чую цей міф від перукарів, але це неправда. Тепер детально розберемо.

Чому? Тому що це просто слова, які придумані виробниками та маркетологами. Різні додаткові продукти необхідні для збільшення продажів.

Спочатку різниці і вказівок немає, але їх завжди можна придумати)) Технологи і виробники орієнтуються на попит споживача.

Зазвичай маска асоціюється у споживача з продуктом, який*:

- потрібно тримати на волоссі довше;

- працює краще, може "живити і відновлювати волосся";

- густіша текстура.

*я взяла загальні показники, які часто чула від знайомих, у вас можуть бути інші критерії.

І ось, уявіть, приходить замовник до технолога і каже: "Хочу, щоб у масці силіконів не було, а в кондиціонері були". Інший каже: "Мені в маску додайте більше протеїнів і збільште концентрації всіх компонентів, а в кондиціонер поменше всього". Третій просить: "Я хочу один продукт, мені всього додайте, і давайте придумаємо нову назву, наприклад, реконструктор". Четвертий взагалі може налити в банку і тубу один продукт, назвати маскою і кондиціонером, а відрізнятися вони нічим не будуть.

Висновок: Кожна компанія сама придумує відмінності для цих продуктів. Вони можуть полягати в наявності або відсутності якихось компонентів, у відсотковому вмісті, у різниці густоти і текстури.

Все за бажанням виробника!

Те саме стосується бальзамів та інших змивних продуктів, які ви наносите після шампуню. Реконструктори, еластайзери, крем-маски та інше. Так, виробник і технолог можуть вибудовувати певну логіку, придумуючи різні назви. Але головне, що ви маєте зрозуміти - всі ці продукти роблять з одних і тих самих компонентів.

Ох уже ці лусочки. Будь ласка, давайте перестанемо вже "закривати" лусочки кондиціонерами. Волосся - не жалюзі, щоб постійно відкривати й закривати лусочки. Якби вони це робили, термін їхнього життя був би набагато коротшим.

Так, кутикула складається з лусочок, але під час дії води кутикула насамперед набухає, і лусочки можуть "відштовхуватися" одна від одної. І що вищий рН, то сильніший ефект. Але вона не відкривається як кришка під час використання шампуню і не закривається під час застосування кондиціонера.

Кисле середовище дійсно згладжує лусочки. Але і у маски, і у кондиціонера може бути кислий рН, а може і не бути. (Все на розсуд виробника, але частіше технологи підкислюють засіб, хоча б до рН 4). Тому нанесення кондиціонера після маски для закриття лусочок - старий міф, можливо, придуманий якоюсь компанією, щоб продати два засоби замість одного. Але це маркетинг!

Компоненти будь-якої маски, кондиціонера і всіх засобів для укладки, які наносяться після, спрямовані на створення плівки (в хорошому сенсі), щоб захистити волосся від механічних і термічних ушкоджень, зберегти вологу у волосі, "згладити" пошкоджені ділянки. Ці компоненти: полімери, жирні спирти, олії, силікони, протеїни тощо.

  • Маска, бальзам, кондиціонер - різні варіації одного й того самого продукту;
  • Виробник може вкладати сенс у продукти з різною назвою, це буде написано на упаковці, але часто це не збігається з тим сенсом, який вкладає споживач;
  • Розслабтеся, будь ласка, з лусочками все ок, закривати їх чимось особливим не потрібно;
  • Маркетинг впливає на нас сильніше, ніж ми думаємо))
  • Так, для когось це очевидно, але питання і безглузді пости про відмінності цих продуктів не припиняються.

Винятком у використанні усіх цих продуктів може бути тільки ВАШЕ особисте бажання. Якщо після використання маски ви зрозуміли, що її було недостатньо, волосся не гладке і ще трохи плутається - сміливо наносьте зверху інший доглядовий продукт.

Головне - завжди прислухайтеся до свого волосся ♥️