A.

#mymorningroutine

#mymorningroutine

скрабу, який містить AHA кислоти та механічні часточки і закриваю це діло олією.

ЖАРТУЮ! Я не Gwyneth Paltrow. Але якщо хочете підняти брови - подивіться її ранковий догляд для Vogue на YouTube, а якщо хочете посміхнутись - подивіться реакцію на цей догляд від Dr. Shereene Idriss:)

PS. Гвінет чудова акторка, але вона буває транслює шкідливу інформацію про догляд перед тисячами глядачів.

Моя поточна філософія ранкового догляду

У підборі догляду я виходжу зі стану шкіри та рекомендованого догляду дерматологом. Мої вихідні дані: діагностований дерматологом acne vulgaris, який я наразі лікую з використанням третиноїну; веснянки; алергія на сонце; пост-акне у формі post-inflammatory hyperpigmentation.

Крім того, я виходжу із так званих "правил" покрокового нанесення засобів на обличчя. Dr. Shereene Idriss, яку я обожнюю, зробила такий покроковий список як нашаровувати ранковий догляд (зверніть увагу, що це просто кроки, а не список обов'язкових засобів, які потрібні абсолютно всім у світі):

  • Очищення (водою, або якщо у вас жирна шкіра - засобами для очищення).
  • Серуми.
  • Точкові трітменти.
  • Крем для шкіри навколо очей.

Крем, таргетований суто для шкіри навколо очей - не обов'язковий, оскільки зазвичай це переоцінені креми для обличчя, хіба що в нього додали якісь активи, яких не можна знайти в кремі для обличчя. Я кажу "зазвичай", бо є і нормальні креми для шкіри навколо очей. Але ж можна просто використовувати серуми.

Не треба мати надвеликих надій - анатомічні особливості, такі як невелика кількість підшкірного жиру, можуть виправити тільки косметичні процедури, наприклад, філери (але багато лікарів не радять колоти філери під очі - вони все-таки мігрують). Щодо темних кіл - тут треба розуміти причину. Можливо це теж така анатомічна особливість. Подивіться на модель Taylor Hill, на співачку Bebe Rexha - дівчата мають темні кола з дитинства.

До речі, щодо кофеїну в кремах для шкіри навколо очей - він і класний, і ні. Класний: протизапальна та судинозвужувальна дія, що може зменшити почервоніння та набряки (чи так звані "мішки" під очима).

Не класний: нема накопичувального ефекту, результати - тільки під час використання; пересушує шкіру.

Якщо ви любите використовувати окремий крем для шкіри навколо очей - то чому б і ні. Просто знайте, за що ви платите:)

Трошки не в тему, але рекомендую вам дуже прискіпливо ставитись до вибору сироваток для вій. Я вже раніше тут писала в коментарях, що сироватки, що містять у собі простагландини або іншими словами - аналоги bimatoprost (ліки для глаукоми) (наприклад, Revitalash містить Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide; інші відомі бренди - Grandelash, Latisse) можуть мати побічні ефекти у вигляді витоншання жирового прошарку шкіри навколо очей, птозу, збільшенні судин, потемнішання зрачка (через стимуляцію меланіну). Сироватки з простагландинами справді працюють вражаюче, але чи воно того варте?

Тому я раджу знайти в інтернеті перелік Prostaglandin Analogues і потім перевіряти список інгредієнтів сироватки, яку хочете придбати, бо це може вплинути на загальний вигляд ваших очей та шкіри навколо них. Я в шоці, що в різних салонах краси можна так легко купити Revitalash. Я сподіваюсь, що при покупці, продавці попереджають про наявність простагландинів у складі.

  • Крем для обличчя.

PS. Якщо ви на бюджеті і не хочете купувати 50 мл за 500 грн, то крем для тіла можна наносити і на обличчя, якщо він вам не забиває пори. Але великий мінус кремів для тіла - вони бувають з сильним парфумом. Я особисто можу користуватись LRP Lipikar Baume AP+M, він для мене некомедогенний і він для атопічної шкіри, тому без парфумів.

  • Сонцезахисний крем.

Якщо узагальнити, головний принцип покрокового нанесення - це "від найлегшого до найважчого".

#mymorningroutine

Мій ранковий догляд виглядає зараз так:

Крок 0

  • Очищення лише водою, бо маю суху шкіру і користуюсь третиноїном та саліциловою кислотою.

Крок 1

  • Заспокійливий тонер. Так, так, в людини, яка скептично ставилась до тонерів, з'явився тонер:) Тут я робила огляд, чому цей тонер мені сподобався: https://club.makeup.com.ua/post/5317/
  • Засіб в рутині: Cosrx Pure Fit Cica Toner

Крок 2

  • Серум з вітаміном С. Для мене це або активна форма (L-ascorbic acid), або неактивні форми, але які мають хоч якийсь потенційний ефект (але це неточно, хаха) - Tetrahexyldecyl Ascorbate або Ethylated L-Ascorbic Acid. До речі, такі 3 форми застосовує Medik8:)
  • Зараз користуюсь засобом із Tetrahexyldecyl Ascorbate, який має в складі ще купу інших "смачних інгредієнтів": пептиди, антиоксиданти, ферулова кислота, вітамін Е, інша неактивна форма вітаміну С (Magnesium Ascorbyl Phosphate). Ось мій огляд: https://club.makeup.com.ua/post/4067/
  • Засіб в рутині: Paula's Choice Super Antioxidant Serum

Крок 3

  • Звичайний крем, але легший ніж мій основний крем для обличчя, я наношу на шкіру навколо очей, оскільки маю схильність до утворення міліумів (дякую за один великий міліум La Roche-Posay Cicaplast Baume B5). Також наношу його на губи.
  • Засіб в рутині: La Roche-Posay Toleriane Sensitive Cream

Крок 4

  • Крем для обличчя. Наразі ніщо не зрівнялось із La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 по якості зволоження + живлення + заспокоєння = ціні.
  • Засіб в рутині: La Roche-Posay Cicaplast Baume B5

Крок 5

  • Бальзам для губ після того, як крем на губах увібрався. Я раніше писала про цей лайфхак і чому ми можемо не отримувати зволоження тільки від бальзаму для губ: https://club.makeup.com.ua/post/4329/
  • Засіб в рутині: Uriage Xemose Soins Emollients

Крок 6

  • Сонцезахисний крем із SPF 50.
  • Я зараз використовую або Paula's Choice Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF 50, або La Roche-Posay Anthelios XL Dry Touch Gel-Cream Anti-Shine SPF 50+.
  • Перший - звичайні американські хімічні фільтри, які Paula змогла зробити елегантними в нанесенні, мені дуже подобається фініш. Але трошки пощипує біля очей.
  • Другий - не назвала б його гелем-кремом, бо розмазувати трошки важко через наявність фізичних фільтрів в поєднанні із хімічними, але фініш справді матовий, не жирніє протягом дня та заспокоює запалення. Обираю його, коли шкіра більш реактивна. Чомусь на Makeup зі списку придбаних продуктів мене перекидує на трішки інший крем La Roche-Posay Anthelios Gel-Cream, але я здається розумію чому - це переформульований крем, в якому дещо поміняли, а моя версія - трохи старша.

Сподіваюсь, ви дочитали до кінця, бо нічого надзвичайного, а тексту багато:)