Anna_feerie

Про лікування серйозного акне з точки зору ендокринології або трави - наше все

В цьому дописі не буде 100500 застарілих цитат з інтернету, чудодійних мазей або порад в стилі "треба голодувати місяць, щоб вивести токсини". Виключно мій практичний досвід + здоровий глузд.

Та спочатку дисклеймер: вся інформація наведена в ознайомчих цілях, адже я (хоч і навчалася нутріціології та пройшла важкий шлях заглиблення в ендокринологію) не маю права призначати комусь лікування. Моя ціль - зробити так, щоб ви дізналися про альтернативу і за бажанням поглибились у тему вивчення власного організму під контролем лікаря.

І ще одне: мова піде про важке захворювання шкіри. Тобто, з болючими запальними елементами, фурункулами та шрамами від них. Впевнена, в багатьох з вас є подружки, які впадають в паніку, побачивши раз на місяць червону цяточку на лобі - та це не акне)). Як кажуть, ваше "до", то моє "після".

Мої проблеми зі шкірою, як не дивно, погіршилися після 25 років. Окрім висипів була серйозна ситуація з випадінням волосся - все це в купі доводило мене до істерики з завзятою регулярністю.

Звісно, я зверталася до косметологів та лікарів. Було випробувано все зовнішнє лікування від сірних бовтушок до ретиноїдів, на якійсь час допомогало, а потім все поверталося з новою силою.

Тоді настав час важкої артилерії: в Харківському інституті мені поставили купу діагнозів (спойлер-невірних) та почали лікувати від надлишку андрогенів та чутливості до 5-альфа-редуктази (це такий фермент, що перетворює тестостерон на більшл активну форму, через надчутливість до якого виникають проблеми у вигляді акне, випадіння волосся та гірсутизму).

Схема була дуже й дуже важка, в ній були КОК (будь ласка, зробіть все, щоб ніколи їх не вживати, бо побічні ефекти можуть коштувати надто дорого), блокатори андрогенів та хім.препарат (що взагалі-то призначений для лікування раку простати в чоловіків 😱).

Ось тоді вже я почала брати ситуацію в свої руки по-справжньому. Спочатку пройшла масштабне обстеження в Києві, і, побачивши результат, вирішила продовжити копати)). Я пішла вивчати нутріціологію, знайшла інтегративного ендокрінолога та жіночого лікаря і після року роботи для моєї шкіри нарешті настали світлі часи 🌞.

Тож (вибачте за довгий вступ, але він потрібен для розуміння серйозності моїх досліджень) ось стислий список того, що мені допомогло:

1. Нормалізація харчування. В моєму випадку цукор, глютен чи шоколад ніяк не впливають на кількість висипів (всім рулять саме гормони). Але: я робила тест на генетичні вади перетравлення лактози - і він показав, що молоко краще виключити з раціону.

Цукор та випічку скоротила по максимуму (бо то зайве навантаження на печінку та шкода для інсулінової осі). Також дізналася, що їм дуже мало білка, а без нього не буде нормального рівня ферітину (показник депо заліза в організмі). Тому в кожний прийом їжі стараюся вживати білок (яйця, м'ясо, риба, горіхи, семена).

Також дивиною для мене стала життєва необхідність в правильних жирах (ви ж пам'ятаєте, скількох собак повісили на жир, але насправді не все то погано,що жирно 🧈). Для коректної роботи жовчного нам необхідні такі продукти: вершкове масло, сало, яйця, сметана, жирна риба або м'ясо. Поганий жир: це пальмове масло та масла з Омега 6 (вони провокують запалення).

Звісно, довелося збільшити кількість овочів та фруктів (хоч їх я любила завжди), а також урізноманітніти кольорову частину своєї тарілки (якби не останній рік, я б, напевно, вже стала модною фітоняшкою🤣).

Завдяки цим мірам (+ вітаміни, про які розповім окремо) я відчула покращення загального стану, збільшення енергії та стабілізацію емоційного стану; аналізи показали суттєве покращення рівнів заліза, вітаміну Д та інших чутливих показників.

детокс (а саме прибирання того, що шкодить та додавання корисних продуктів та БАД для печінки та жовчного), робота з мікрофлорою (пре- і пробіотики та системні ферменти), ліквідація дефіцитів та відновлення гормонального балансу організму (віт.групи В, А, С, Д, Е, омега 3, адаптогени та ін.).

Так-так, виявилось, що для мене вони спрацювали набагато ефективніше дорогих розробок фарм індустрії. Ще в юному віці дерматолог з міської лікарні дала рецепт приготування трав'яного відвару, який значно покращив течіння підліткового акне (нажаль, на дорослу мене той коктейль вже не діяв, але я знайшла дещо цікавіше).

Ще раз повторюсь, що не раджу використовувати наступні засоби без аналізів та консультації досвідченого лікаря (якщо комусь це важливо, пишіть в особисті повідомлення, я поділюсь контактами спеціаліста, що допомагала мені).

Та-да-да-дам! І перший мій герой це Вітекс (або прутняк). Ця чудова трава вирівнює баланс жіночих гормонів, зменшуючи домінування естрогенів (можливо, я декого здивую, але надлишок естрогенів може бути ще гіршим за їх нестачу). Його призначають жінкам, які стикнулися з порушенням циклу (його скороченням, ПМС та больовими відчуттями під час критичних днів). Бонусом йде покращення стану шкіри з акне (завдяки йому в мене нарешті пройшли болючі штуковини на шиї та підборідді, які нікуди не дівалися, незважаючи на всі косметичні засоби, бо, коли одні затягувались - на їх місці вже виникало кілька нових).

Це індійська аюрведична трава, яка зцілює купу недугів, для мене ж вона стала справжнім рятівником від акне! Шатаварі - це класичний фітоестроген, тобто сполука, що може імітувати наші естрогени, якщо їх замало в організмі, або ж, навпаки, зв'язувати надлишкову кількість естрогену та тим самим балансувати їхній рівень.

Після курсу шатаварі я вперше за кілька років побачила власне підборіддя без червоних болючих запалень! Насправді, я не думала, що колись зможу ходити без щільного шару тонального - адже акне, розацеа та шрами - то не найкращі друзі дівчат, погодьтеся. Але зараз я можу собі це дозволити.

Головне, що хочу донести: все є ліки, та все є отрута, важливе правильне використання. Хотіла поділитись своєю непростою історією, щоб замотивувати та показати, що вихід завжди є.

Що ж зараз? Так, моя шкіра не ідеальна, на ній може щось вискочити (або ж обсипе якраз в період макіяжного конкурсу 🤣). Так, в мене ще не повністю відновлений ШКТ та хронічне захворювання, яке провокує шкірні проблеми. Але то небо і земля. Справді. Зважаючи на той колосальний стрес, що супроводжує всіх нас останній рік, я вважаю свій результат більш ніж задовільним.

Якби мені потрапила до рук така інформації років 10 тому, то я б зберігла не тільки шкіру, а й силу силенну нервових клітин)). Тому бажаю всім, хто має подібну проблему, та втратив надію посміхатися собі в дзеркалі, не падати духом та досліджувати, адже насправді, людський організм - то справжнє диво і він здатен на неймовірні речі, якщо трохи допомогти йому ❤️.

P.S.S. Звісно, косметичні засоби значно допомагають (в мене багато постів на цю тему, бо випробувала купу всього на собі), тому, якщо треба, не соромтеся задавати питання, я зорієнтую, що може бути корисним серед моїх дописів саме вам)).