Про лікування серйозного акне з точки зору ендокринології або трави - наше все
Розповідаю свою історію, щоб люди, що зневірилися, побачили світло в кінці тунелю
В цьому дописі не буде 100500 застарілих цитат з інтернету, чудодійних мазей або порад в стилі "треба голодувати місяць, щоб вивести токсини". Виключно мій практичний досвід + здоровий глузд.
Та спочатку дисклеймер: вся інформація наведена в ознайомчих цілях, адже я (хоч і навчалася нутріціології та пройшла важкий шлях заглиблення в ендокринологію) не маю права призначати комусь лікування. Моя ціль - зробити так, щоб ви дізналися про альтернативу і за бажанням поглибились у тему вивчення власного організму під контролем лікаря.
І ще одне: мова піде про важке захворювання шкіри. Тобто, з болючими запальними елементами, фурункулами та шрамами від них. Впевнена, в багатьох з вас є подружки, які впадають в паніку, побачивши раз на місяць червону цяточку на лобі - та це не акне)). Як кажуть, ваше "до", то моє "після".
Тож, наріжте собі смачне яблучко чи апельсинку (або заваріть смачний трав'яний чай), сідайте зручніше та починаємо!)
Мої проблеми зі шкірою, як не дивно, погіршилися після 25 років. Окрім висипів була серйозна ситуація з випадінням волосся - все це в купі доводило мене до істерики з завзятою регулярністю.
Звісно, я зверталася до косметологів та лікарів. Було випробувано все зовнішнє лікування від сірних бовтушок до ретиноїдів, на якійсь час допомогало, а потім все поверталося з новою силою.
Тоді настав час важкої артилерії: в Харківському інституті мені поставили купу діагнозів (спойлер-невірних) та почали лікувати від надлишку андрогенів та чутливості до 5-альфа-редуктази (це такий фермент, що перетворює тестостерон на більшл активну форму, через надчутливість до якого виникають проблеми у вигляді акне, випадіння волосся та гірсутизму).
Схема була дуже й дуже важка, в ній були КОК (будь ласка, зробіть все, щоб ніколи їх не вживати, бо побічні ефекти можуть коштувати надто дорого), блокатори андрогенів та хім.препарат (що взагалі-то призначений для лікування раку простати в чоловіків 😱).
Як можна здогадатися, лікування не допомогло, натомість призвело до інших проблем.
Ось тоді вже я почала брати ситуацію в свої руки по-справжньому. Спочатку пройшла масштабне обстеження в Києві, і, побачивши результат, вирішила продовжити копати)). Я пішла вивчати нутріціологію, знайшла інтегративного ендокрінолога та жіночого лікаря і після року роботи для моєї шкіри нарешті настали світлі часи 🌞.
Тож (вибачте за довгий вступ, але він потрібен для розуміння серйозності моїх досліджень) ось стислий список того, що мені допомогло:
1. Нормалізація харчування. В моєму випадку цукор, глютен чи шоколад ніяк не впливають на кількість висипів (всім рулять саме гормони). Але: я робила тест на генетичні вади перетравлення лактози - і він показав, що молоко краще виключити з раціону.
Цукор та випічку скоротила по максимуму (бо то зайве навантаження на печінку та шкода для інсулінової осі). Також дізналася, що їм дуже мало білка, а без нього не буде нормального рівня ферітину (показник депо заліза в організмі). Тому в кожний прийом їжі стараюся вживати білок (яйця, м'ясо, риба, горіхи, семена).
Також дивиною для мене стала життєва необхідність в правильних жирах (ви ж пам'ятаєте, скількох собак повісили на жир, але насправді не все то погано,що жирно 🧈). Для коректної роботи жовчного нам необхідні такі продукти: вершкове масло, сало, яйця, сметана, жирна риба або м'ясо. Поганий жир: це пальмове масло та масла з Омега 6 (вони провокують запалення).
Звісно, довелося збільшити кількість овочів та фруктів (хоч їх я любила завжди), а також урізноманітніти кольорову частину своєї тарілки (якби не останній рік, я б, напевно, вже стала модною фітоняшкою🤣).
Завдяки цим мірам (+ вітаміни, про які розповім окремо) я відчула покращення загального стану, збільшення енергії та стабілізацію емоційного стану; аналізи показали суттєве покращення рівнів заліза, вітаміну Д та інших чутливих показників.
2. Програма лікування була націлена на кілька етапів:
детокс (а саме прибирання того, що шкодить та додавання корисних продуктів та БАД для печінки та жовчного), робота з мікрофлорою (пре- і пробіотики та системні ферменти), ліквідація дефіцитів та відновлення гормонального балансу органі зму (віт.групи В, А, С, Д, Е, омега 3, адаптогени та ін.).
3. Тепер найголовніше, що покращило шкіру (нарешті, скажете ви😁) - трави.
Так-так, виявилось, що для мене вони спрацювали набагато ефективніше дорогих розробок фарм індустрії. Ще в юному віці дерматолог з міської лікарні дала рецепт приготування трав'яного відвару, який значно покращив течіння підліткового акне (нажаль, на дорослу мене той коктейль вже не діяв, але я знайшла дещо цікавіше).
Ще раз повторюсь, що не раджу використовувати наступні засоби без аналізів та консультації досвідченого лікаря (якщо комусь це важливо, пишіть в особисті повідомлення, я поділюсь контактами спеціаліста, що допомагала мені).
Та-да-да-дам! І перший мій герой це Вітекс (або прутняк). Ця чудова трава вирівнює баланс жіночих гормонів, зменшуючи домінування естрогенів (можливо, я декого здивую, але надлишок естрогенів може бути ще гіршим за їх нестачу). Його призначають жінкам, які стикнулися з порушенням циклу (його скороченням, ПМС та больовими відчуттями під час критичних днів). Бонусом йде покращення стану шкіри з акне (завдяки йому в мене нарешті пройшли болючі штуковини на шиї та підборідді, які нікуди не дівалися, незважаючи на всі косметичні засоби, бо, коли одні затягувались - на їх місці вже виникало кілька нових).
Номер два: моя чарівна Шатаварі.
Це індійська аюрведична трава, яка зцілює купу недугів, для мене ж вона стала справжнім рятівником від акне! Шатаварі - це класичний фітоестроген, тобто сполука, що може імітувати наші естрогени, якщо їх замало в організмі, або ж, навпаки, зв'язувати надлишкову кількість естрогену та тим самим балансувати їхній рівень.
Після курсу шатаварі я вперше за кілька років побачила власне підборіддя без червоних болючих запалень! Насправді, я не думала, що колись зможу ходити без щільного шару тонального - адже акне, розацеа та шрами - то не найкращі друзі дівчат, погодьтеся. Але зараз я можу собі це дозволити.
Шатаварі я купувала на відомому американському сайті, але також хороший варіант є у бренду Himalaya.
Головне, що хочу донести: все є ліки, та все є отрута, важливе правильне використання. Хотіла поділитись своєю непростою історією, щоб замотивувати та показати, що вихід завжди є.
Що ж зараз? Так, моя шкіра не ідеальна, на ній може щось вискочити (або ж обсипе якраз в період макіяжного конкурсу 🤣). Так, в мене ще не повністю відновлений ШКТ та хронічне захворювання, яке провокує шкірні проблеми. Але то небо і земля. Справді. Зважаючи на той колосальний стрес, що супроводжує всіх нас останній рік, я вважаю свій результат більш ніж задовільним.
В якості P.S.
Якби мені потрапила до рук така інформації років 10 тому, то я б зберігла не тільки шкіру, а й силу силенну нерво вих клітин)). Тому бажаю всім, хто має подібну проблему, та втратив надію посміхатися собі в дзеркалі, не падати духом та досліджувати, адже насправді, людський організм - то справжнє диво і він здатен на неймовірні речі, якщо трохи допомогти йому ❤️.
P.S.S. Звісно, косметичні засоби значно допомагають (в мене багато постів на цю тему, бо випробувала купу всього на собі), тому, якщо треба, не соромтеся задавати питання, я зорієнтую, що може бути корисним серед моїх дописів саме вам)).
Коментарі (0)