Мій шлях до системних ретиноїдів
Увага! Фото може вразити чутливих людей
Якщо ви шукаєте фото ДО та ПІСЛЯ - тут їх не буде. Точніше, буде тільки ДО. Однак я вже можу поділитися деякою інформацією: чому я прийшла до СР, які обстеження робила перед початком курсу, якою косметикою користуюся зараз, як підтримую організм та з якими побічками встигла стикнутися. Сподіваюся, ви допоможете мені пройти цей важкий шлях та підтримаєте. Колишні акнешники, ваші поради дуже цінні для мене!
P.S. Якщо вам не подобаються довгі тексти або вас не цікавлять «прищаві» хроніки - дочекайтесяЧ.2😉
Перше акне: ранній підлітковий вік
Перші прояви акне у мене з’явились у 14 років. І чогось мені здається, що основними рушійними силами стали далеко не пубертат, і навіть не наслідковість. Справа у тому, що в ті дрімучі часи неслась шалена популярність дівчачих журналів, зі статтями “Як стати доглянутою” та першою яскравою рекламою косметики. Також там я почерпнула знання щодо багаторівневого догляду: демакіяж, очищення, тонізація, основний догляд, маски… І усе це не мало б наслідків, якби косметика була якісною та відповідала моєму віку. Я шліфувала шкіру Чистою Лінією, наносила дешеві комедогенні тоніки, а замість “доказових” точкових засобів використовувала йод. Мої висипи локалізувались на щоках, виглядало це як тверді маленьки пухирці, що дуже довго дозрівають. Боротьба з акне у домашніх умовах зазнала фіаско.
Показати фото тих часів я не можу, бо телефони на 1 мегапіксель мали функцію потужного фотошопу😂
Механічна чистка обличчя та акне
Друга помилка: замість консультації дерматолога я обрала мануальну чистку. У 18 років акне заполонило усе обличчя, особливо постраждало чоло. Сказати, що перша чистка залишила по собі незабутні відчуття - не сказати нічого. А ще вона залишила глибокі шрами, бо комедони не були видалені повністю і почалося запалення. Та, врешті-решт, дивним чином акне на лобі скоротилось значно.
З 18 до 25 років мануальні чистки були постійними, до них доєднався аптечний догляд. Результату не було: щось зникало, щось з’являлось, і так по колу.
Акне, аналізи і демодекс
У 26 до мене прийшло прозріння: а може справа у демодексі, про який усі говорять? Три дні я не вмивала обличчя, потім жінка у білому халаті знімала верхній шар епідермісу лезом і… ніякого демодексу не знайшла! Будете здивовані, але я ревіла. Я хотіла знайти причину і вилікуватись!
Далі були гінекологи, ендокринологи, гастроентерологи… Там теж нічого не було виявлено. Тому я вирішила “лікуватись” пілінгами. А краще б пішла до дермотолога!
Чи можна вилікувати акне пілінгами?
Спойлер: ні. Спочатку я пройшла курс від Holy Land - Alpha-Beta & Retinol Deep Clean Peel. Потім - GIGI Retin A - A.L.U.S.
В цілому моя товста шкіра класно переносила кислотні пілінги, тон ставав рівнішим, чорні цятки зникали, але запальні елементи зʼявлялись одразу після того, як лущення припинялось.
Витративши чималу суму на косметологів, я спробувала домашній варіант пілінгів від Home Piel. Будете здивовані, але результат був не гіршим. Найкраще діяв саліциловий пілінг, але і він не зміг нормалізувати роботу сальних залоз. Тому я прийшла до кислот у догляді.
Акне, кислоти та ретинол
У 28 років я ввела у догляд перші кислотні засоби. Наприклад, від The Ordindry. Про улюблену двійку я писала раніше:
https://club.makeup.com.ua/post/494/
https://club.makeup.com.ua/post/809/
Ефект дійсно був, запалення майже не зʼявлялись, комедони зникли на 70%, я почала робити селфі і спокійно дивитись у дзеркало.
Усе було стабільно, акцент змістився у сторону інʼєкційної косметології, адже перші вікові зміни дали про себе знати. Після початку великої війни стався рецидив і я спробувала третиноїн - мабуть, це зірковий час для моєї шкіри, вона виглядала найкраще за весь час. Так було до жовтня 2024.
Одного ранку я прокинулась і не впізнала себе у дзеркалі: шкіру покривали величезні червоні гулі, які мали жахливий вигляд та боліли. Найбільшу і найбридотнішу я закрила стікером, щоб не травмувати вас. Ліквідувати усе це вирішила Еффезелом, промучилась 1,5 місяці і, не побачивши позитивної динаміки, написала дерматологу (нарешті!) для призначення системних ретиноїдів.
Прелюдія вийшла довгенька, але про акне можна говорити вічно, акнешники зрозуміють😉
Хто дочитав - дякую за увагу❤️ Друга частина незабаром👩💻
Коментарі (0)