Свідоме споживання або прокинувся - потурбуйся про свою планету 💚 #свідомакраса
Моя історія та корисні лайфхаки
Тема турботи про довкілля давно мене займає, адже, побачивши одного разу пластикові гори в океані, птахів та риб, котрі загинули через забруднення їхнього середовища – це неможливо забути. Тому я почала вивчати тему розумного споживання, сортування відходів та знаходити еко-альтернативи для своїх звичних б’юті-предметів.
Філософія Zero waste базується на принципах reduce – reuse – recycle (скоротити – використати повторно – переробити). Тож, ось мої невеличкі кроки в бік збереження довкілля:
1) Я використовую банки від косметики повторно – великі пластикові таці (як, наприклад, від масок Garnier Superfood) відправляються в гараж, там чоловік зберігає різні гвинтики, саморізи та інший монтажний скарб)). Баночки меншого розміру я використовую, щоб зробити відливанти косметики для близьких та подруг (таким чином, наприклад, вже купа моїх знайомих дівчат отримали стартовий набір для Curly Girl Method і побачили, якими кльовими можуть бути їхні кучері).
Деякі бренди також приймають тару назад, тож звертаємо увагу на таку можливість!)
2) Придбала багаторазові котонові диски – це така заміна звичним ватним дискам (бо, як відомо, виробництво бавовни потребує доволі б агато ресурсів). Особливо я оцінила ці штучки на початку минулого року, коди було неможливо купити щось.
Такі диски легко прати вручну або в пральній машині, вони м'які і комфортні.
3) Також більшість рідких текстур я наношу руками (тонери, есенції та ін.), так і продукт економиться, і не треба зайвих девайсів.
4) Еко-сумки – то моя любов. Адже в них зручно носити не тільки косметику з Нової пошти, а й будь-які інші продукти. В мене є чудова сумочка від Makeup, а ще купа інших варіантів. Один з них – це сумки-трансформери австралійського бренду Envirosax, які дуже зручні, міцні, легко миються та мають класний дизайн.
*До війни я планувала випустити лінійку сумок з власними картинами, тож, сподіваюся, що зможу втілити цей план у життя і тим самим мотивувати ще більше людей відмовитися від «пакету з пакетами» на користь більш екологічних, стильних та зручних альтернатив
5) Ще один пункт: миючі засоби для прання, очищення кухні, мило і т.д. Я використовую саме натуральні продукти, адже знаю, що надлишок ПАВ, який потрапляє в стокові води, також наносить шкоду довкіллю. Вже багато років користуюсь продуктами від White Mandarin (це наш український бренд, в якого багато дуже класних знахідок. В мене завжди є рідки порошки для прання/для вовни та делікатних тканин, спрей для кухні, спрей для ванної кімнати, відбілювач (він просто шикарно працює), рідке мило.
Ще один їхній плюс: вони економні та супер-ефективні))
6) До війни я сортувала відходи (бо часто косметика приходить запакована в купу коробочок, то ж вони йшли в корзину до паперу і потім потрапляли на переробку). Чекаю на момент, коли зможу повернутися до цією звички та хочу розширити перелік матеріалів, що можна здати.
7) Також по можливості купую еко зубні щітки з бамбуку (але тут на любителя, адже вони доволі м’які), зубний порошок (в Lush класні таблетки), флос, мочалки з люфи. Сюди ж слід додати відмову від одноразових горняток для кави (бо маю термокружку), ще прошу не додавати соломинку в напої, бо вони важко переробляються. Пластиковий посуд також виключений з обігу.
До речі, люфа - це ідеальний матеріал для миття посуду (але краще обирати невеликі формати без бавовняної частини.
8) Натуральні гігієнічні засоби, що компостуються – це моє відкриття! Для себе обрала прокладки українського бренду Feel Fine, докладніше про них писала ось тут: https://club.makeup.com.ua/post/3045/
Також чудовий варіант - менструальні чаші, але це суто індивідуально з приводу зручності, тож нам є з чого обирати!)
9) Ще один момент – ватні палички, так, поки відмовитись від них повністю не вдається, але замість пластикової основи обираю дерев’яну.
10) І наостанок, склади косметичних засобів: я намагаюсь обирати ті, які не містять мікропластику (поліетилен, поліпропілен, поліамід і т.д.).
Ось такий вийшов список, сподіваюсь, вам було цікаво читати і, можливо, якась ідея вам також прийде до душі).
Коментарі (0)