Strange Love

Бензоїл пероксид: Актив, про який зазвичай мовчать косметологи

Бензоїл пероксид: Актив, про який зазвичай мовчать косметологи

Про цю діючу речовину я дізналася самостійно, досліджуючи світові протоколи лікування легких стадій акне. До цього жоден з 5 косметологів та дерматологів, до яких я ходила, не говоримо мені про цю речовину, а лише продавав свою косметику, направляв на аналізи і "чистив печінку".

Їх не так багато, проте вони доволі доступні. Я підсіла на лосьйон для обличчя "Угресол", у ньому максимально висока концентрація діючої речовини - 10%. Проте ви можете обрати і менш агресивні відсотки. Дехто радить починати з 2.5-5%. Зверху я додала лінійку засобів PanOxyl, раджу починати своє знайомство з БП саме з неї.

Не буду переповідати статті з медичних журналів. Якщо коротко, то після нанесення БП розкладається на кисень і бензойну кислоту. Бензойна кислота запускає оновлення шкіри, відлущує верхній шар епідермісу, тим самим висвітлює пігментацію. А кисень вбиває бактерії Cutibacterium acnes, які і провокують появу запальних процесів. Тобто отримуємо м'який пілінг + антибактеріальний ефект.

Проте головна "фішка" БП - відсутність розвитку резистентності, простіше кажучи, у бактерій не виникає звикання, як у випадку з антибіотиками. Тому термін використання БП фактично необмежений.

Поділюся з вами своїми старими фото. Це моє обличчя влітку 2019 року після поїздки в Китай. Можливо, довгий політ, гостра їжа та інша вода дали такий результат. Проте одразу після приїзду я кинулася до свого лосьйону з БП, аби рятувати обличчя. Буквально за кілька днів ситуація покращилася. Обов'язковий крок - якісне відновлення після БП, тому Cicaplast чи схожий засіб повинен бути під рукою.

А тепер найцікавіше. Порівнюємо початкову картину та стан шкіри після кількох тижнів в користування. Наче дві різні людини, правда? За рахунок освітлюючого ефекту БП, навіть глибокі прищі не залишають плям, тому шкіра виглядає так, наче і не було цієї "поляни" висипань.

ПБ має велику кількість протипоказань та є доволі агресивним навіть у малих концентраціях. Сухість, свербіж, печіння - це дуже часті побічні дії. Також зустрічаються набряки та на навіть сильні алергічні реакції. Саме тому не радять наносити БП на все обличчя, а лише на проблемні ділянки.

Також ПБ висвітлює фарбовані бавовняні тканини. Не уявляєте, яку кількість речей довелося мені викинути, скільки комплектів білизни пішло на смітник.

У всіх добірках ви знайдете інформацію, що їх поєднувати не можна. Мій особистий досвід підказує, що можна, але з обережністю. За потреби я наношу БП в душі на 5-10 хв, поки мию інші частини тіла. Або ж точково в денну пору доби. Навіть короткої експозиції на шкірі (до 10 хв) достатньо, аби пригнічити бактерії, що відповідають за виникнення прищів