Blondie_rs

Історія моєї шкіри: Частина 3 (2021 – 2023)

Історія моєї шкіри: Частина 3 (2021 – 2023)

Привітики! Сподіваюсь, ваш тиждень почався вдало. А я вирішила дорозказати історію про довгий шлях моєї шкіри. У сьогоднішньому завершальному розділі я поділюсь усіма змінами у догляді, скажімо, моїми "правилами гри", завдяки яким я більше не редагую, не затираю та не вирівнюю шкіру у всіх можливих фотошопах.

Якщо ви раптом ще не читали попередні частини та вам цікаво осягнути те, що я пройшла, запрошую за посиланнями:

Перша частина (2012-2019рр.) https://club.makeup.com.ua/post/14078/

Друга частина (2020 рік) https://club.makeup.com.ua/post/14298/

Так. Саме так виглядає моя шкіра зараз. Я її люблю, обожнюю, і навіть якщо починаються якісь "каруселі", це не привід для неспокою. Адже ми стали з нею найкращими подругами та розуміємо одна одну. І ні - моя шкіра не ідеальна. Такої не існує. У мене також є локальні недоліки. Наприклад, нерівний тон обличчя, який я все ж лінуюсь підтримувати доглядом. Але якщо добре виспатись, то й ця проблема зникає. Перед менструацією бувають один-два болючих прищики, які через тиждень самі безболісно загоюються. Трохи розширені пори в зоні носу, локальні прищики на лобі та підборідді - стали майже невидимими та аж ніяк не погіршують загальний стан!

Попередня частина про 2020 рік внесла багато змін та нових поглядів щодо доглядової косметики. Я познайомилась із зволожуючими засобами, нарешті поборола сухість. Приборкала Effaclar Duo+, який став ключовим на шляху до зцілення моєї шкіри. Та все ж мені не вистачало більш грунтовних знань з цієї теми.

В лютому 2021 я потрапляю в команду візажистів на Ukrainian Fashion Week (Київ), знайомлюсь з багатьма однодумцями, проте абсолютно нічого не чую на рахунок підготовки шкіри моделей перед макіяжем. Замовляю ще більше косметики, а з догляду підтримую ту ж систему, що й раніше - тонік Sane з кислотами, крем Effaclar Duo+, декілька сироваток, молочко для обличчя від Fourth Ray Beauty. Ну і в середині лютого вперше пробую гідрофільну олію від бренду Masstige. Дозатор там плювався, мене це все дратувало, особливо коли я масувала обличчя, а олія втікала між пальцями і текла аж до ліктя (зараз таких смішних проблем не виникає). Я одразу протестую зі словами "це не мій формат" та далі шукаю вмивалку. Почала трішки подорожувати, тож пошук був спрямований на тверді або кремоподібні засоби, щоб раптом не потекли у валізі. І мій вибір зупинився на прекрасному тюбику, на жаль, білоруського виробника Вітекс. Ідеальна кремова шовковиста формула, яка гарно розчиняла макіяж та очищувала шкіру. Я її повторювала до лютого 2022, звісно.

Відкриваю для себе ще бренд Grown Alchemist, який закохує мене в свій матуючий зволожувач з асаї та бораго (Matte Balancing Moisturizer Acai Berry, Borago). Він чудово балансує жирність та тримав мою шкіру зволоженою. В травні знайомлюсь із санскріном REN – брала мініатюру для ознайомлення. Та він мені так не сподобався, що я закидаю ідею знайомства з сонцезахистом взагалі. Вагаюсь щодо корейських та відкладаю цю тему на потім. Моїм новим зволожуючим продуктом для обличчя стає сяючий бальзам від бренду Touch in Sol, який, наче б то, не сильно для обличчя й призначений. Але я мащу лиш би що було, тож і шкіра знову не розуміє, що відбувається. Докуповую ще для порівняння твердий бальзам для зняття макіяжу від Heimish (мені не сподобався доволі неекономний розхід і не дуже зрозуміла якість очищення), та до пари - пінку з низьким pH від Pyunkang Yul. Ні то, ні друге мені не сподобалось, тож я далі купую баночки із закритими очима, скажімо 😝

І все ж таки в таких спонтанних покупках із закритими очима є й частинка вдачі: 10 червня мені приходить посилочка з Мейкапу, яка наповнена корейськими тюбиками з доглядом. Це пінка для вмивання від Tony Moly (дехто пише, що склад не такий і взагалі вони застарілі, але мені ефект подобається, тож кожен продукт знайде свого споживача😉) з грейпфрутиком, сонцезахисні креми від Deoproce для мами та від Jigott з алоє - для себе. Одразу розстроїлась через те, що Jigott мав тон, проте він настільки вдало підлаштовується під відтінок обличчя, що зовсім не жовтить та не темнить мене (маю його в косметичці досі, це вже 2 чи 3 баночка і всіх на нього підсадила в той час). Починаю знов практикувати креативні макіяжі, але далі трішки затираю якісь пори, нерівності та косяки. Дряпаю та видавлюю прищі; через незрозумілі обставини появляються заїди в куточках губ. Важко сходять запалення і я розстроююсь через те, що навіть у фоторедакторі це буде важко затерти.

І тут бажання зрозуміти світ доглядової косметики взяв верх. Через знайомих я дізнаюсь про різні сайти, де люди діляться своїм досвідом, обговорюють бренди та отримують винагороди. Таким чином, я починаю писати багато оглядів на ті баночки, які в мене вже є. Дається важко, адже я не орієнтувалась ні в ключових складниках, ні в тому, як описувати результат. 4 серпня я забираю з пошти свою першу посилочку з Кореї від бренду Skin1004. Тоді для мене це було чимось таким дивним та далеким, але ну дууууже цікавим. З того часу я зависаю на різноманітних сайтах, починаю вичитувати склади - сліпо вірячи в їх правдивість та не розуміючи їх дієвість. Скажімо, Skin1004 в даній ампулі заявляв про 100% екстракт центелли, тим не менш його там 84% та на інший сайтах можна знайти повний список складників. Але це я зрозуміла лише згодом, тож в процесі починаю дивитись на індивідуальну реакцію шкіри та результат через 2-3 тижні використання, якщо продукт одразу не викликав якихось негативних "сигналів".

І нарешті тут почався той свідомий період, коли я просто почала розуміти свою шкіру. Якщо продукт не підходив - я не геройствувала та віддавала/продавала баночку, шукаючи те, що мені краще підійде. Почала відівчати себе від звички колупати шкіру нігтями, тим самим допомогла зупинити рознос прищів по всьому обличчю. Прослідковувала швидкість загоєння ранок, недоліків та почервонінь та вивела для себе такі правила:

  • не чіпати обличчя нігтями, не лягати спати без повної вечірньої рутини;
  • підтримувати комфортний стан шкіри, балансувати жирність, не доводити до сухості;
  • не слухати поради інших. У кожного шкіра індивідуальна і лише ти можеш її зрозуміти (слухати можна, але треба фільтрувати);
  • не травмувати шкіру, користуватись засобами свідомо (не зловживати скрабами та незрозумілими сироватками та пілінгами з кислотами - як це в мене було до 2020 року).

Та, стараючись притримуватись таких "правил гри" я вперше досягнула успіху в вересні 2021 року! Зробивши фото макіяжу - втішилась, що його не треба редагувати. В жовтні купую зволожуючу базу під макіяж та ексфоліант від Nivea Make-up expert. І по наводці знайомих беру крем від Pyunkang Yul Acne, який мене дратує та зовсім не зволожує (а я то думала, що він буде як Еффаклар). Згодом ще докуповую відому есенцію-тонер з екстрактом астрагалу від цього ж Pyunkang Yul. На моїй шкірі він просто бездієвий (наносила як на ватний диск, так і долонями), хоча ви, подивившись на фото, скажете що результат вже на обличчі. Але ні, я просто достатньо зволожувала, вводила PHA AHA раз на тиждень та раз через два тижні легко скрабувала ексфоліантом. І це зовсім не була заслуга банок Pyunkang.

Далі тестую та відкриваю для себе нові продукти від брендів Skin1004, Commonlabs (крем з вітаміном Е надзвичайно запав у душу та тримав шкіру в тонусі). В листопаді знайомлюсь із майбутнім улюбленим тональним кремом від Revolution Pro - Foundation Drops, який задовільнив усі мої косметичні потреби. З бажанням осягнути більш дорогий сегмент кремів - замовляю Symbiosis London (HA+E), від якого я просто завернула очі та віддала хресній. Прийшло розуміння, що вищий цінник не означає, що мені підійде та чимось буде кращим за середній сегмент. Тож, під ялинку замовляю собі набір від улюблених Sane - тоніки Aloe Vera 2% + Probiotic, PHA+AHA+Vitamin C 2% у великому та міні-форматах. Вирушаю до Грузії, беручи з собою Еффаклар, крем від Commonlabs, сироватку з цинком від Ордінарі та вищезгадані тоніки Sane.

В Грузії я перебувала майже до кінця березня. З обновок лиш взяла тонік з огірком від Ziaja та крем для рук, адже у мене страшно сушились руки від зміни води. Загалом, стан шкіри задовільний, навіть стресовий стан зовсім не повпливав. Коли мене в черговий раз занесло до Стамбулу, я поповнила свою косметичку доглядом від The Inkey List - сироваткою з гіалурінкою та кремом Omega Water (вони досі майже не користовані - чемно чекають своєї черги). Після повернення до України, в квітні, починаю розгрібати замовлення, які назбирались, поки мене не було. Я вперше за довгий час придбала дві бази: Urban Decay face primer longwear foundation grip та Erborian pink primer & care. Урбан Дікей справді круто працює, а ось Ерборіан все ще не розпробувала, оскільки дуже рідко згадую за бази. Також взяла клінсер від Fenty Skin, який зовсім не сподобався після двох проб; очищувальну зволожуючу емульсію від CeraVe, яка також не вразила. В кінці травня докінчую непоганий тональний від MaxFactor - Miracle touch (але він більш як матуючий, тому не виходив такий прям сяючий фініш, як з Революшн Про). Але й не сушив шкіру, що також приємно.

На початку червня я пришвидшено здаю екзамени в універі та вирушаю на пару місяців до Варшави 😝 З собою беру "добивати" сонцезахист REN, тональний Missha, який викликав у мене легку висипку на лобі та підборідді (давала його раз через два-три дні та так уникала подразнень), улюблену пінку від Lebelage з вугіллям та докінчувати старий запас бальзама-олійки Вітекс. Також зі мною поруч було молочко від Fourth Ray Beauty та матуючий балансуючий крем від Grown Alchemist. Закохуюсь у сироватку від Revolution з цинком та ніацинамідом - користуюсь точково і вона абсолютно не липка, як її аналогічний близнюк від The Ordinary. Пінка Lebelage також здивувала. Закінчивши два тюбики - третій виявився котом у мішку з наче розбавленою текстурою. Але четверта баночка уже знову була в нормі.

В липні знову прокидається інтерес до ніжних скрабів-гелів та я беру на пробу міні-версію від Douglas - exfoliating scrub. Він надзвичайно ніжно очищував, освіжав шкіру та не нашкодив їй! Потім роблю паузу в покупках та тільки у вересні забираю з пошти ананасову сироватку-бустер від Fourth Ray Beauty (ColourPop), гель для вмивання та ананасовий тонік від Revolution Skincare. Пробую різні комбінації в догляді та вибудовую базу: очищення, тонізування, зволоження/живлення та підлаштовую баночки суто під потреби своєї шкіри. Знайомлюсь з новими продуктами від брендів Skin1004, Face Republic (знаходжу свій ідеальний санскрін), Acwell, Real Barrier, Mixsoon. В кінці жовтня вирішую все ж поновити ідею очищення гідрофілкою та беру Skinbar тут на Мейкапі, заодно беру до пари Еффаклар на повтор. ГІдрофілка подобається, але згодом отримую ще від Skin1004 та захоплююсь тестуванням так, що відкладаю Skinbar на потім. Разом з гідрофілкою мені прийшов заспокійливий зволожуючий крем Skin1004 soothing cream, який зовсім мені не підійшов та просто захотів підсушити мою шкіру (він все ж краще для червоної чи жирної шкіри). До кінця року проблем зі шкірою не виникало. Я не зловживала кислотами, підтримувала зволожений баланс, локально лікувала прищики і все. Витворяю креативні макіяжі, не боюсь кольору та кількості шарів косметики - нічого не котиться, нічого не дратує та не виглядає як маска. На фото прибираю лише родимки, і то не завжди. Я дуже радію вигляду шкіри та розумію, що все реально, якщо трішки розібратись та взятись за це діло з розумним підходом (на 1 фото липень, на другому - листопад).

Мені не сиділось на місці, а ще й по сімейним обставинам прийшлось на 3 місяці поїхати до Хорватії. Подивитись світ також дуже корисно, але щоб так нехтувати правилами своєї шкіри... Одним словом, що сталось? Правильно, я вирішила, що зволожуючі креми я можу замінити "зволожуючими" сонцезахисними кремами, тож можна виграти місце в портфелі та взяти більше декоративки. Але не тут то було...

Лиш пізніше підтвердила свою теорію, прочитавши дослідження. Цитую: "Річ у тому, що чисто технологічно для забезпечення рівня захисту SPF 50 приблизно 30-40% баночки буде складатися з сонцезахисних фільтрів, які окрім захисту мають ще підсушуючу дію (як фізичні, так і хімічні). І додаванням зволожувальних компонентів виробники намагаються цей ефект мінімізувати". Для жирної шкіри зволожуючої сироватки під сонцезахистом було б достатньо, але для нормальної, тим паче сухої, чутливої, зневодненої шкіри бажано все ж давати під санскрін якийсь зволожуючий крем чи флюїд. А результат мого геройства та використання в сольному вигляді санскріну Mixsoon ви можете побачити на фото - суха, зневоднена шкіра з чітко вираженим рельєфом. Запалення прищиків, легкий дискомфорт та повна відмова шкіри до "прийому" тонального крему. Але за тиждень я цю ситуацію виправила, викрутившись матуючим зволожувачем від Grown Alchemist, який я згадувала вище. Він хоч і матував, але все одно мав живильну балансуючу дію. Через 2 тижні я повернула шкіру до норми. Більше так з сонцезахистом не жартую та завжди даю тоненький шар зволожуючого крему чи гелю (про що й писала в лайфхаках літнього марафону).

Наче й нічого страшного не мало б статись: базовий догляд знайдено, шкіра завжди виглядала чудово, якщо я раптом знов не чудила з сонцезахистом чи не порушувала комфортний базовий догляд. Стреси ніколи не впливали на мій стан шкіри, але на початку травня щось пішло не так. Я страшно боюсь аналізів, а мені слід було здати кров з вени. Безсонна ніч, мене страшно трусило, я жахливо стресанула і наступного дня побачила на обличчі лущення... Найбільше - на щоках. Я спробувала дати тональний крем - все котиться і наче розʼїдається. Розстроїлась. Сіла думати, як врятувати ситуацію. Подивилась у свою коробку догляду і побачила нову лінійку від Skin1004 з пробіотиками для відновлення захисного барʼєру шкіри. Думаю: "Супер, як раз вчасно!". І проблема зникла за рекордних 5 днів, тож на шостий я вже знову давала тональний крем як зазвичай та тішилась тим, що я зі своєю шкірою в повній гармонії! Проблемна ситуація вирішується одразу - змінюю тактику догляду та допомагаю, а не травмую.

Якщо говорити про мій сьогоднішній догляд - він складається з гідрофільної олії, гелю та пінки для вмивання (чергую за потреб), трьох тоніків з різним ефектом (тонізуючий або очищуючий, з кислотами та зволожуючий), кількох сироваток (від прищиків з цинком, зволожуюча з гіалурінкою, і, як я називаю, бонусні - з різноманітними вітамінками чи просто зволожуючі, живильні тощо), корегуючий крем від Еффаклар, безліч кремчиків - зволожуючих, живильних та балансуючих; ну і звичайно ж - санскріни.

Слухайте свою шкіру, любіть її. Робіть компліменти в дзеркалі - це теж важливий фактор покращення зовнішнього вигляду. Ставте цілі та не здавайтесь. Деколи слід й такий шлях пройти, щоб набратись досвіду та зрозуміти: "ох, так краще ніколи не робити". Не вірте тому, що пишуть на коробці - не існує універсального засобу, який би вирішив усі ваші проблеми. Все це потребує систематичності. Базовий догляд ніхто крім вас не дослідить - у кожного своя, неповторна, унікальна шкіра з різними потребами. І повторюсь - хто, як не ви - зрозумієте її ❤️