Швець Карина🤍

Ваш персональний гайд по кислотам

Ваш персональний гайд по кислотам

Кислот є дуже велика і велика кількість, тож спершу давайте розбиратися з класифікацією. Існує декілька видів кислот:

⁃ AHA - водорозчинні, всі види фруктових/рослинних кислот - гліколева, молочна, фітинова, яблучна, винна, лимонна.

⁃ BHA - вона у нас одна - саліцилова. Жиророзчина, і це важливо знати і памʼятати;

⁃ PHA - полігідроксікислоти. Мають великі молекули і проникають в шкіру дуже повільно. Сюди відноситься глюконолактон, лактобіонова кислота, галактоза.

⁃ LHA - ліпогідроксікислоти, похідні саліцилової кислоти. Мають більш мʼяку дію.

Окремо хотілося б виділити двоосновну карбонову кислоту - азелаїнову. Про неї я вже писала більш детально і зрозуміло тут 👉🏻 https://club.makeup.com.ua/post/10704/.

І ще декілька непопулярних і маловідомих кислот:

⁃ транексамова кислота - в медицині відома як гемостатик, в косметології ж славиться своїми освітлювальними властивостями. Інгібує тирозиназу, тим самим пригнічуючи синтез меланіну і освітлюючи шкіру. Чудово підходить для людей з гіперпігментацією і мелазмою;

⁃ коєва кислота - за своїми властивостями схожа на гідрохінон. Виділяється з грибів Aspergillus та інших видів. Має потужні антибактеріальні властивості, освітлюючі - механізм дії такий самий, як і у транексамової - шляхом пригнічення тирозинази. Зменшує виділення шкірного сала.

Тепер пройдемося конкретно по кожній кислоті, яка може використовуватися в косметичній промисловості.

Вона є жиророзчинною, а саме тому має змогу проникати глибоко в пори і розчиняти їх вмістиме (шляхом виведення на поверхню і запалення - тому треба бути готовими до загострення). Показана для людей з акне, з постійними закритими і відкритими комедонами, підвищеною жирністю шкіри. Робоча концентрація - 2%.

Дуже вдалим прикладом є саліцилова сироватка від Bravura London.

Має найменшу молекулу і проникає глибоко в шкіру, високий потенціал подразнення і являється найактивнішою. Інтенсивно відлущує мертві клітини шкіри. Ефективніше за все працює з віковими змінами, навіть з глибокими зморшками, втратою тонусу і пружності шкіри.

Має також показання до використання при закритих комедонах в комбінації з саліциловою кислотою - гліколева буде відлущувати і надавати «доступ» саліциловій до вмістимого пор.

Протипоказана при активних запаленнях та чутливій шкірі.

Одна з найделікатніших кислот, побічний продукт молочнокислого бродіння та компонент натурального зволожуючого фактору (НЗФ)/natural moisturising factor (NMF). Саме тому ця кислота є універсальною і підходить для всіх типів шкіри, зокрема для сухої, тонкої, зневодненої і чутливої. Наповнює шкіру вологою і надає делікатне злущення.

Має велику молекулу, тому не проникає дуже глибоко в пори, завдяки чому в неї низький потенціал роздратування і вона показана чутливій шкірі або як заміна саліциловій кислоті (якщо та не підходить з якихось причин). Має виражені антибактеріальні та протизапальні властивості, бореться з закритими комедонами, дуже мʼяко відлущує.

Також є фруктові кислоти (які підійдуть для новачків або при дуже чутливій, реактивній шкірі), а саме:

⁃ винна кислота - має омолоджуючий ефект, освітлюючий, стягує пори;

⁃ яблучна кислота - за показаннями дуже схожа з молочною кислотою, але працює набагато мʼякше;

⁃ лимонна - антиоксидантна дія та освітлюючий ефект + дуже делікатне і мʼяке злущення;

⁃ фітинова - отримується з рисових висівок, має велику молекулу і працює на поверхні шкіри; чудово підходить для вікової, тьмяної шкіри, працює на освітлення+ущільнення; також показана при фолікулярному кератозі і дозволяється навіть при куперозі;

⁃ піровиноградна - альфа-кетокислота, яка фізіологічно перетворюється на молочну кислоту. Має кератолітичні, антимікробні, себостатичні властивості і стимулює вироблення колагену та еластину. Вона має виражену стимулюючу, протизапальну та освітлювальну дії. При закритих комедонах - 👍🏻

⁃ Ферулова кислота - рослинного походження карбонова кислота, яка є потужним антиоксидантом, надає мʼяку анти-ейдж дію, стимулює вироблення колагену;

⁃ Бурштинова кислота - відлущує дуже слабко, але чудово тонізує шкіру та стимулює синтез еластину, усуває пігментні плями і вирівнює тон обличчя.

Полігідроксікислота, яка працює з верхніми шарами шкіри, її молекули надто великі, щоб потрапити до нижніх. Він ущільнює шкіру, покращує її тургор, надає потужну антиоксидантну дію та має ряд унікальних антивікових ефектів. Показана також для молодої шкіри, ураженої фотостарінням, для сухої і зневодненої шкіри.

Так само, як і глюконолактон, має антиоксидантні властивості, добре зволожує шкіру і поверхнево відлущує її, чудово підходить для сухої, роздратованої шкіри.

Такий невеличкий екскурс у мене вийшов, сподіваюсь, що ви дізналися для себе щось нове. Нагадую, що при використанні кислотних засобів ми ОБОВʼЯЗКОВО використовуємо спф-50 вдень і навіть з ним максимально ховаємося від сонечка!

І ще: всі кислоти працюють в системі. Тобто від одного-двох-трьох використані нічого не зміниться, треба систематично використовувати засіб протягом довгого часу, щоб побачити бажаний результат. Обовʼязково відновлюємо шкіру для запобігання лущення і зневоднення.