Anna_feerie

Профілактика або боротьба з наслідками?

Поки я готую доповідь про залізо за вашими проханнями (потрібно трошки часу, бо матеріалу дуже багато, а я намагаюсь зробити максимально змістовний і при цьому зрозумілий допис), хочу обговорити ще одну цікаву тему. Мій опус про вітамін Д https://club.makeup.com.ua/post/14749/ викликав жвавий інтерес в спільноті і під час дискусії з Julia в коментарях у мене виникла ідея для ще одного посту)).

Тож, хочу запросити вас до обговорення такого питання: а на вашу думку, чи існує взагалі профілактика (в косметології та медицині), або ж все це хитрощі маркетологів та «імунітет нікуди не падав, щоб його підіймати»? 😁😁😁

💚 Коли ми використовуємо санскріни, носимо капелюхи та ховаємось від сонечка у спеку – це саме профілактика, бо інакше ми б насолоджувались літнім теплом, синтезували б собі вітамін Д природнім шляхом і все). Точніше, не зовсім все: коли б отримали опіки, пігментацію або новоутворення, то тоді б вже звертались до людей в білих халатах і робили б те, що вони скажуть. Але мені щось така перспектива не дуже, а вам?)

💚 Приведу ще приклад із сфери б’юті: майбутні мами, які носять бандажі, регулярно наносять зволожуючі засоби, набагато рідше стикаються з розтяжками та втратою пружності шкіри (хоч, звісно, трапляються випадки, коли гормональні стрибки все ж призводять до косметичних нюансів навіть за умови релігіозного використання anti-stretch продуктів).

💚 Тепер щодо питання профілактики хвороб за допомогою чекапів, ліквідації дефіцитів та нормалізації харчування: існує багато випадків, коли захворювання ще не діагностовано, навіть симптомів немає, але проблема вже назріває. Приведу приклад: є такий показник, як гомоцистеїн – це амінокислота, підвищений рівень якої пов’язаний з розвитком багатьох захворювань (серцево-судинних, таких як атеросклероз, інсульт, ішемічна хвороба серця, нейродегенеративних – хвороба Паркінсона та Альцгеймера та навіть аутоімунних – червоний вовчак, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит та ін.).

Для мене відповідь очевидна – так, і я обираю зробити все, що в моїх силах, аби не допустити виникнення більш серйозних проблем, бо не з чужих слів знаю, як важко то лікується. Тим паче, що, як в ситуації з тим же гомоцистеїном, існують цілком зрозумілі наукові схеми для нормалізації його рівня. А що думаєте з цього приводу ви?

І в продовження теми хочу обговорити ще дещо. А саме: чи маєш ти, Аню, право взагалі щось там баламкати на медичні теми, а-ну, покажи диплом?)) Тут мені знову ж таки є, чим поділитись. Бо саме таке питання задала мені свого часу кандидат наук з харківського інституту ендокринології, перш ніж призначити препарати, які значно погіршили проблему, з якою я звернулася). Незважаючи на її регалії, дипломи, якими були завішені стіни, та поверхневе ставлення до пацієнтів, вона не змогла нічого вдіяти з тим діагнозом, який сама поставила, ба більше, зробила гірше.

В нашій країні є багато крутих професіоналів, які постійно навчаються, розширюють коло своїх інтересів і не обмежуються програмою ВИШу та протоколами, які лобіюють фармкомпанії. Питання в тому, чи має людина, як клієнт/пацієнт, поглиблюватись в тему щодо процедур/лікування, які їй пропонують? Бо особисто моє тверде переконання – так! Оскільки тіло моє, то я і вирішую (звісно, за винятком екстрених випадків та хірургії травм).

Але чомусь спеціалісти часто нехтують цікавістю своїх клієнтів, звинувачуючи їх в тому, що вони необізнані, або навіть обурюються, коли їм задають уточнюючі питання, взамін пропонують приймати на віру все, що каже «професіонал».

Давайте знову на прикладах:

💙 На баночці крему читаємо «від пігментації та вікових змін», а в складі, окрім екстракту петрушки на передостанньому місці немає взагалі нічого, щоб могло б працювати з пігментними плямами. Повіримо на слово чи пошукаємо щось більш дієве?

💙 Ми приходимо на манікюр і питаємось у майстра щодо стерилізації інструментів. Натомість дівчина обурюється нашою недовірою, гнівно вказує на дюжину сертифікатів, якими обклеєний кабінет, а потім фиркає в бік кулькового стерилізатору (який взагалі-то не є надійним та дозволеним для використання в манікюрній сфері, адже справжню дезінфекцію забезпечує сухожарова шафа або автоклав). Питання: залишимось на процедуру чи будемо тікати звідти?)

Колись для лікування численних хвороб широко застосовували ртуть (так-так, ту саму ртуть, яка є отруйною для людини); дітям від кашлю замість сиропу давали наркотичні речовини (і мова зараз навіть не про медичний канабіс); в американських взуттєвих магазинах стояли рентген-апарати, які робили знімки ніжок покупателів, аби краще підібрати їм туфлі (просто уявіть, яку дозу випромінювання отримувала жінка, якщо відвідувала декілька магазинів!); і, вишенька на торті – лоботомія, як засіб від нервового збудження, головного болю та дитячої гіперактивності.

Тож, як бачимо, не завжди авторитети мають рацію. Здоровий глузд, критичне мислення та бажання розширювати свій кругозір – просто необхідні якості для сучасної людини.

І ось, станом на 2023 рік вже опубліковані результати подвійних сліпих рандомізованих досліджень, які доводять, що внутрішній прийом колагену покращує пружність та еластичність шкіри в статистично значимій мірі.

Хоч я п’ю цей комплекс більше не для шкіри, а для підтримки сполучної тканини та суглобів – всі, хто колись був пов’язаний зі спортом – вам від мене привіт!))) Окремо колаген мені призначав лікар, зараз вже обрала суміш на свій смак, бо тут ще є хондропротектори та додаткові вітаміни).

Також цікаво буде почути думку майстрів: Strange Love, WowMom та Alina Litva, якщо ваша ласка, поділіться власним відношенням до клієнтської обізнаності: вам більше подобається, коли людина попередньо вивчила інформацію, має вподобання щодо фарби, форми брів, довжини волосся і т.д., при цьому бере до уваги ваші зауваження або коли каже: «робіть, як знаєте», а потім висловлює численні претензії, адже в її уяві все мало виглядати зовсім інакше?)

23 липня, 2023
Anna_feerie
23 липня, 2023