Профілактика або боротьба з наслідками?
Поки я готую доповідь про залізо за вашими проханнями (потрібно трошки часу, бо матеріалу дуже багато, а я намагаюсь зробити максимально змістовний і при цьому зрозумілий допис), хочу обговорити ще одну цікаву тему. Мій опус про вітамін Д https://club.makeup.com.ua/post/14749/ викликав жвавий інтерес в спільноті і під час дискусії з Julia в коментарях у мене виникла ідея для ще одного посту)).
Тож, хочу запросити вас до обговорення такого питання: а на вашу думку, чи існує взагалі профілактика (в косметології та медицині), або ж все це хитрощі маркетологів та «імунітет нікуди не падав, щоб його підіймати»? 😁😁😁
Одразу викладу всі карти на стіл – я точно знаю, що профілактика є і вона працює. Аргументую:
💚 Коли ми використовуємо санскріни, носимо капелюхи та ховаємось від сонечка у спеку – це саме профілактика, бо інакше ми б насолоджувались літнім теплом, синтезували б собі вітамін Д природнім шляхом і все). Точніше, не зовсім все: коли б отримали опіки, пігментацію або новоутворення, то тоді б вже звертались до людей в білих халатах і робили б те, що вони скажуть. Але мені щось така перспектива не дуже, а вам?)
💚 Приведу ще приклад із сфери б’юті: майбутні мами, які носять бандажі, регулярно наносять зволожуючі засоби, набагато рідше стикаються з розтяжками та втратою пружності шкіри (хоч, звісно, трапляються випадки, коли гормональні стрибки все ж призводять до косметичних нюансів навіть за умови релігіозного використання anti-stretch продуктів).
💚 Тепер щодо питання профілактики хвороб за допомогою чекапів, ліквідації дефіцитів та нормалізації харчування: існує багато випадків, коли захворювання ще не діагностовано, навіть симптомів немає, але проблема вже назріває. Приведу приклад: є такий показник, як гомоцистеїн – це амінокислота, підвищений рівень якої пов’язаний з розвитком багатьох захворювань (серцево-судинних, таких як атеросклероз, інсульт, ішемічна хвороба серця, нейродегенеративних – хвороба Паркінсона та Альцгеймера та навіть аутоімунних – червоний вовчак, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит та ін.).
І тут знову ж таки постає питання: чи варто взагалі заморочуватись, витрачати кошти на ті аналізи і щось там компенсувати, якщо і хвороби як такої немає?
Для мене відповідь очевидна – так, і я обираю зробити все, що в моїх силах, аби не допустити виникнення більш серйозних проблем, бо не з чужих слів знаю, як важко то лікується. Тим паче, що, як в ситуації з тим же гомоцистеїном, існують цілком зрозумілі наукові схеми для нормалізації його рівня. А що думаєте з цього приводу ви?
І в продовження теми хочу обговорити ще дещо. А саме: чи маєш ти, Аню, право взагалі щось там баламкати на медичні теми, а-ну, покажи диплом?)) Тут мені знову ж таки є, чим поділитись. Бо саме таке питання задала мені свого часу кандидат наук з харківського інституту ендокринології, перш ніж призначити препарати, які значно погіршили проблему, з якою я звернулася). Незважаючи на її регалії, дипломи, якими були завішені стіни, та поверхневе ставлення до пацієнтів, вона не змогла нічого вдіяти з тим діагнозом, який сама поставила, ба більше, зробила гірше.
Таких прикладів багато, але я не маю на меті критикувати медиків, косметологів або інших спеціалістів – ні в якому разі.
В нашій країні є багато крутих професіоналів, які постійно навчаються, розширюють коло своїх інтересів і не обмежуються програмою ВИШу та протоколами, які лобіюють фармкомпанії. Питання в тому, чи має людина, як клієнт/пацієнт, поглиблюватись в тему щодо процедур/лікування, які їй пропонують? Бо особисто моє тверде переконання – так! Оскільки тіло моє, то я і вирішую (звісно, за винятком екстрених випадків та хірургії травм).
Але чомусь спеціалісти часто нехтують цікавістю своїх клієнтів, звинувачуючи їх в тому, що вони необізнані, або навіть обурюються, коли їм задають уточнюючі питання, взамін пропонують приймати на віру все, що каже «професіонал».
Давайте знову на прикладах:
💙 На баночці крему читаємо «від пігментації та вікових змін», а в складі, окрім екстракту петрушки на передостанньому місці немає взагалі нічого, щоб могло б працювати з пігментними плямами. Повіримо на слово чи пошукаємо щось більш дієве?
💙 Ми приходимо на манікюр і питаємось у майстра щодо стерилізації інструментів. Натомість дівчина обурюється нашою недовірою, гнівно вказує на дюжину сертифікатів, якими обклеєний кабінет, а потім фиркає в бік кулькового стерилізатору (який взагалі-то не є надійним та дозволеним для використання в манікюрній сфері, адже справжню дезінфекцію забезпечує сухожарова шафа або автоклав). Питання: залишимось на процедуру чи будемо тікати звідти?)
Історія знає багато прикладів, коли офіційні джерела, дипломовані спеціалісти та різні бородаті професори помилялись. Нажаль.
Колись для лікування численних хвороб широко застосовували ртуть (так-так, ту саму ртуть, яка є отруйною для людини); дітям від кашлю замість сиропу давали наркотичні речовини (і мова зараз навіть не про медичний канабіс); в американських взуттєвих магазинах стояли рентген-апарати, які робили знімки ніжок покупателів, аби краще підібрати їм туфлі (просто уявіть, яку дозу випромінювання отримувала жінка, якщо відвідувала декілька магазинів!); і, вишенька на торті – лоботомія, як засіб від нервового збудження, головного болю та дитячої гіперактивності.
Тож, як бачимо, не завжди авторитети мають рацію. Здоровий глузд, критичне мислення та бажання розширювати свій кругозір – просто необхідні якості для сучасної людини.
І наостанок, трошки розповім про колаген: він став дуже популярним, коли з’явився у вільному доступі, але невдовзі медики почали спростовувати його користь для шкіри, мотивуючі це тим, що у ШКТ він розщеплюється на амінокислоти.
І ось, станом на 2023 рік вже опубліковані результати подвійних сліпих рандомізованих досліджень, які доводять, що внутрішній прийом колагену покращує пружність та еластичність шкіри в статистично значимій мірі.
Хоч я п’ю цей комплекс більше не для шкіри, а для підтримки сполучної тканини та суглобів – всі, хто колись був пов’язаний зі спортом – вам від мене привіт!))) Окремо колаген мені призначав лікар, зараз вже обрала суміш на свій смак, бо тут ще є хондропротектори та додаткові вітаміни).
Ну що ж, в мене знов вийшов вступ до дисертації, але тема цікава, тому запрошую до дискусії! 😁
Також цікаво буде почути думку майстрів: Strange Love, WowMom та Alina Litva, якщо ваша ласка, поділіться власним відношенням до клієнтської обізнаності: вам більше подобається, коли людина попередньо вивчила інформацію, має вподобання щодо фарби, форми брів, довжини волосся і т.д., при цьому бере до уваги ваші зауваження або коли каже: «робіть, як знаєте», а потім висловлює численні претензії, адже в її уяві все мало виглядати зовсім інакше?)
Коментарі (0)