Свідома клієнтка

Обмеження ретинолу в ЄС

Обмеження ретинолу в ЄС

Цього літа, обираючи свій перший засіб з ретинолом, я шукала, яка концентрація ретинолу безпечна, та знайшла цікаву новину, в ЄС обмежили застосування ретинолу до максимальної концентрації 0,05% ретинолового еквіваленту в лосьйоні для тіла та до 0,3% ретинолового еквіваленту в інших косметичних засобах. Маркування цих продуктів також повинно містити заяву "Містить сполуки, пов'язані з вітаміном А, які сприяють щоденному споживанню вітаміну А". Це пов’язано з тим, що вітамін А, який ми наносимо на шкіру, може накопичуватись в організмі та викликати надлишок цього вітаміну. Виробникам, які вже продають засоби з ретинолом, дали 36 місяців, щоб адаптуватись до нових вимог. Обмеження стосуються різних форм вітаміну А: Retinol, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate. Не знайшла інформації щодо включення в цей перелік ретиналю (Retinal), хоча було б логічно.

Окрім ретинолу під обмеження підпали й інші компоненти:

  • Заборонили 4-метилбензиліден камфори (4-Methylbenzylidene Camphor);
  • Обмежили геністеїн (Genistein) до 0,007%, дайдзеїн (Daidzein) до 0,02%, койєву кислоту (Kojic Acid) лише у засобах для обличчя та рук до 1%, альфа-арбутин (Alpha-Arbutin) до 2% у кремі для обличчя та 0,5% у лосьйоні для тіла, арбутин (Arbutin) до 7% у кремі для обличчя;
  • Консервант триклокарбан буде дозволено використовувати у всіх косметичних продуктах, окрім ополіскувачів для порожнини рота, до максимальної концентрації 0,2%;
  • Консервант триклозан буде заборонено у засобах для полоскання рота;
  • Крім того, зубна паста з триклокарбаном або триклозаном повинна буде містити попередження "Не використовувати для дітей віком до 6 років", оскільки ці речовини не можна використовувати в зубній пасті для дітей віком до 6 років.

Повернемось до вітаміну А, це жиророзчинний вітамін, який може накопичуватись в організмі, організм не виводить сам його надлишок. Наслідки гіпервітамінозу вітаміну А: пожовтіння долонь, стоп і слизових оболонок, товста, шершава шкіра, лущення шкіри, пігментація, тріщини в куточках рота, випадіння волосся, ламкість нігтів, порушення зору, збільшення печінки, точкові крововиливи, головний біль, дратівливість, сонливість, слабкість, нудота, блювота, біль в животі, порушення менструального циклу. Також надлишок вітаміну А небезпечний при вагітності.

До того ж я зустрічала інформацію, що вітамін А це антагоніст вітаміну D, тобто надлишок вітаміну А може призвести до дефіциту вітаміну D.

Просунуті користувачі ретинолових засобів переважно не в захваті від нових обмежень та мають намір продовжувати використання засобів з 1% ретинолу, виготовлених, наприклад, в США.

Я ж втішаюся інформацією, що головне не концентрація, а стабільність використання та форма, і продовжую використовувати свій “слабенький” ліпосомальний ретинол.

Засобів, на яких вказана концентрація ретинолу не багато, додаю деякі з тих, що траплялись мені на MAKEUP.

Дякую, що прочитали ❤️

Про випадки, коли засіб "з ретинолом" насправді не містить ретинолу:

https://club.makeup.com.ua/post/24381/