Свідома клієнтка

Ознаки запалення шкіри та протизапальні компоненти косметики

Ознаки запалення шкіри та протизапальні компоненти косметики

Запалення шкіри це ознака того, що імунна система реагує на вторгнення чужорідних частинок. Запалення шкіри зазвичай вказує на те, що шкіра була подразнена зовнішніми або внутрішніми причинами, що може призвести до почервоніння, свербежу, набряку, підвищення температури та чутливості. Запалення шкіри часто спричиняє розвиток сверблячих висипань. На місці запального почервоніння може лишатись постзапальна гіперпігментація.

Як розпізнати запалення шкіри?

Існує два типи запалення шкіри. Різниця полягає в тривалості їх прояву:

Гостре запалення триває від кількох годин до шести тижнів. Цей тип запалення не залишає перманентних пошкоджень тканин. Прищі, сонячні опіки, пухирі, кропив'янка або алергічні реакції є формами гострого запалення.

Хронічне запалення триває понад шість тижнів. Хронічне запалення може свідчити про імунологічні розлади. З часом постійна реакція імунної системи може призвести до пошкодження тканин. Екзема, псоріаз, дерматит, імпетиго, вітиліго та розацеа належать до категорії хронічних запалень шкіри.

Ознаки запалення шкіри можуть розвиватися плавно або раптово. У разі гострого запалення симптоми розвиваються протягом короткого періоду. Ознаки запалення:
Свербіж або печіння шкіри
Почервоніння шкіри
Плоска або нерівна на дотик шкіра
Відчуття печіння
Шкіра тепліша ніж навколишнє середовище
Пухирі або прищі
Натягнутість шкіри
Тріщини або кровотеча
Потовщення шкіри у відповідній ділянці
Гладка або луската текстура
Набряк

Основні причини запалення шкіри:

Інфекції: вірусні, грибкові або бактеріальні інфекції можуть викликати запалення шкіри.

Алергічні реакції: це може бути алергія на певний харчовий інгредієнт, ліки або хімічну речовину. Алергени можуть спричинити висипання, кропив'янку та запалення шкіри. Сюди також відноситься контактний дерматит, викликаний косметикою. Такими подразниками можуть бути певні ароматизатори або інші інгредієнти, що присутні в косметичних засобах.

Аутоімунні захворювання, наприклад, псоріаз. Гіперактивна імунна відповідь може призвести до посиленого вироблення шкірного сала, що призводить до появи червоних плямистих уражень шкіри на тілі.

Фоточутливість: надмірна чутливість до сонячного світла може призвести до почервоніння та запалення шкіри після перебування під прямими сонячними променями.

Захворювання кишківника: такі захворювання кишківника як целіакія, можуть призвести до шкірного захворювання, яке називається герпетиформний дерматит. Це відбувається, коли люди з целіакією споживають глютен.
Тепловий висип може виникати, коли піт затримується в порах, що викликає подразнення і червоні висипання, тобто, шкіра може реагувати на тепло висипами.

Якщо запалення триває понад декілька тижнів варто звернутись до лікаря. А тим часом, як ми можемо допомогти своїй шкірі? Якщо наша шкіра схильна до запалень бажано обирати засоби без ароматизаторів та користуватись сонцезахисним і зволожувальним кремом. Можна на декілька днів (бажано два тижні та будьмо реалістами) відставити всі свої засоби догляду та повертати їх по одному, спостерігаючи як відреагує шкіра.

Які компоненти косметики можуть нам допомогти?

Багатьом рослинним екстрактам приписують протизапальні та заспокійливі властивості. На пам’ять я знаю три дієві: азулен (добувають з ромашки), екстракт центели азіатської та сік алое. Коли ми говоримо про рослинні екстракти в косметиці важливо якої вони якості та в якій концентрації, той самий екстракт центели (Centella Asiatica Extract) я спершу не розуміла, тому що в моєму першому засобі з центелою він абсолютно не працював, а от у корейських сонцезахисних кремах працює ще й як. Азулен (Azulene) нещодавно знову мене виручив, коли я порушила власні правила і спробувала декілька нових засобів за короткий період, мені швидко зачухалась шкіра і маленький крем від «Домашнього доктора» з азуленом та ефірною олією ромашки прибрав ці симптоми за одну ніч. Сік алое це компонент вартий окремого допису, тому що в нього дуже багатий хімічний склад, окрім протизапальних та антибактеріальних властивостей, він ще чудово зволожує та сприяє регенерації, але він не всім підходить і може сам викликати алергію.

Що ще може стати в пригоді?

Алантоїн (Allantoin)

Азелаїнова кислота (Azelaic Acid)

Бета-глюкан (Beta-Glucan)

Бісаболол (Bisabolol)

Колоїдний екстракт вівсяних пластівців (Colloidal Oatmeal). Не зустрічала у нас косметики з таким компонентом, хоча є американські бренди, що на ньому працюють і він був клінічно тестований.

Трипептид-1 міді (Copper Tripeptide-1). Потужний компонент анти-ейдж косметики.

Ектоін (Ectoin)

Мадекососід (Madecassoside), похідна центели.

Пантенол (Panthenol)

Саліцилова кислота (Salicylic Acid)

Транексамова кислота (Tranexamic Acid)

Кількість засобу на фото це та кількість, яка сама собою виходить з тубуса. Засоби на фото зверху до низу:

Крем «Домашній доктор» «Азулен комплекс». Азулен має блакитний колір і в кремі ми можемо роздивитись легкий блакитний відтінок. (Огляд крему https://club.makeup.com.ua/post/21907/)

Крем Medi-peel Solaxantin, помаранчевий через високий вміст антиоксиданту астаксантину. (Огляд крему https://club.makeup.com.ua/post/22637/)

Денний крем Feel Free з соком алое, має відтінок вершкового масла. (https://club.makeup.com.ua/post/30023/)

Сироватка з ретинолом та транексамовою кислотою Superdrug Me+ Retinol and Tranexamic Acid. Це не єдиний жовтий засіб з ретинолом, який я бачила, сам ретинол може бути білого або світло-жовтого кольору. (https://club.makeup.com.ua/post/31002/)

Сонцезахисний крем Mary & May Cica Sun Cream (https://club.makeup.com.ua/post/23906/) і під ним сонцезахисний крем Frudia What's Wrong? Help Cicaderm Sun Cream (https://club.makeup.com.ua/post/31862/) ці креми мають легкий зелений відтінок, мабуть, через високий вміст рослинних екстрактів. Обидва з центелою та охолоджуючим ефектом, хоч і коштують по-різному.

І останній крем це аюрведичний крем-SOS Triuga Ayurveda Mix Anti-Acne Neem Cream, він білосніжний. (https://club.makeup.com.ua/post/30882/)

Зважаючи на те, як папір просочився засобами, найменш жирними виявились сонцезахисні креми та крем з азуленом. Друге місце за жирністю поділяють Solaxantin та крем з азелаїновою кислотою Triuga. Крем Feel Free з соком алое між другим та третім місцем. Лідером за жирністю виявилась сироватка з ретинолом та транексамовою кислотою Superdrug, вона і на обличчі відчувається самодостатньо, досить поживною, щоб її можна було й не закривати кремом за бажанням.

З усіх цих засобів гірше всього з запаленням справляється Solaxantin, хоча він для того і не призначений, але в ньому є ніацинамід та багато екстрактів і, відповідно, біофлавоноїдів, і хотілось би ще такого ефекту, але його немає, інші допомагають добре, особливо крем з азелаїновою кислотою та крем з азуленом.

Я постійно борюсь з запаленням і майже кожен мій засіб догляду містить протизапальні компоненти, тому що купероз, ослаблення капілярів та запалення взаємопов’язані. Моя шкіра особливо схильна реагувати на тепло взимку, тому часто мене рятує молочко для демакіяжу з похідними центели від АА: я змиваю ним макіяж, коли приходжу додому (наношу молочко на обличчя і стираю надлишок зволоженою водою серветкою) і ходжу в молочці, яке за своїм складом як рідкий крем, в ньому немає поверхнево-активних речовин (конкретно в цьому), а вже перед сном вмиваюсь і наношу догляд. За цей час похідні центели встигають попрацювати й моя шкіра вже відпочиває від макіяжу за що я його особливо люблю порівняно з іншими засобами демакіяжу. Обожнюю, огляд тут https://club.makeup.com.ua/post/24985/

Дякую, що прочитали, і, якщо ви помітили в себе ознаки запалення, не зволікайте.