Yustal

Різні підходи до догляду за шкірою

Різні підходи до догляду за шкірою

Інформації щодо догляду за шкірою в Інтернеті дуже багато, коли тільки починаєш цікавитись доглядом від різної, інколи суперечливої, інформації може піти кругом голова. На ринку так багато різних засобів та порад, що не зрозуміло, як доглядати за шкірою правильно та найкращим чином. Що купити: пілінг, ензимну пудру чи кислотний тонер? Моя думка така: щось одне, якщо це взагалі потрібно, тому ці засоби належать до різних підходів до догляду за шкірою.

Для себе я виділяю такі підходи:

Американський. Американський підхід до догляду, такий, як я його знаю, будується навколо активів. Типовий американський догляд включає в себе сироватку та крем, тонери не такі популярні та відомі в Америці як у нас, хіба що кислотні. Переважно на основі американських досліджень косметологи будують свої знання про активні компоненти. Зі Штатів до нас просочився ретинол та вітамін С і поки ми відкриваємо ретинол для себе, американки розповідають, як все життя ним користуються.

Корейський. Корейський підхід поєднує силу органічних екстрактів та найсучасніших лагідних активних компонентів, засоби, що продаються в нас, створені на синтетичній основі. Синтетична основа це добре, вона не комедогенна та дозволяє розчинити в собі всі ці класні компоненти. Пептиди, полінуклеотиди, все найновіше, найкрутіше, що існує, ми можемо знайти в корейській косметиці. Корейці постійно працюють над вдосконаленням формул і місцеве законодавство дозволяє їм вносити зміни швидко, на відміну від американського, і поки американські виробники плачуть, що їм ніяк не можуть дозволити використовувати сучасні хімічні сонцезахисні фільтри та інші компоненти й крутяться як можуть з дозволеними компонентами, корейська косметика завойовує американський ринок. Корейський догляд це якомога більше догляду і хоча зараз в наших широтах на тонер, есенцію та емульсію дивляться як на продукти, з яких достатньо обрати щось одне, про 10-ступеневий корейський догляд чули всі. До речі, саме з надлишком доглядових продуктів пов’язують підвищення кількості випадків дерматитів у Кореї, хоча корейський догляд начебто вибудований навколо лагідної турботи про шкіру, але коли чогось доброго забагато, це погано. Нашаровування засобів за правилами корейського догляду створює ефект скляної шкіри, тренд на яку прийшов до нас з Кореї. В корейській косметиці ми знайдемо пілінги-скатки та ензимні пудри для делікатного відлущення, навіть кислоти в корейських тонерах це щось максимально ніжне, хоча корейські виробники вже почали створювати продукцію американського типу з агресивними активами у великих концентраціях.

Європейський. Європейський догляд змішує в собі надбання США та Кореї. Хорошим прикладом європейського догляду є бренд Bielenda, який з одного боку створює продукцію з активами, а з другого наступає на п’яти корейцям у розробках сучасних санскрінів, але поки що європейські виробники не дотягують до них: корейський санскрін це не тільки санскрін, це ще й доглядовий крем з різними екстрактами та навіть складно знайти корейський санскрін без ніацинаміду. Виробники косметики, котрі розміщені в ЄС стикаються з великою кількістю заборон: в ЄС найбільша кількість заборонених або обмежених до використання косметичних інгредієнтів, тому, купуючи європейську косметику можна бути спокійною, шкіра точно не відвалиться. Можна грати в детектива і шукати зраду в складі європейської косметики, однак над цим і так працює чимало людей. Щодо європейських санскрінів, котрі виготовлені виробниками-гігантами, можу одразу сказати, що вони не найкращі: глобальні компанії при розробці своїх формул орієнтуються на перелік фільтрів, котрі дозволені в США, тому що планують продавати свою продукцію і там, а ці фільтри старого покоління.

Органічний. Органічна косметика має своїх поціновувачів та хейтерів. За що хейтять органічну косметику? За чорний маркетинг, який був побудований на грі на людських страхах. Ми досі можемо побачити органічну косметику на якій написано “без парабенів”, “без силіконів”, “без мінеральної олії”, хоча ніякої шкоди ці компоненти не несуть. Ці ж виробники, на жаль, не пишуть на своїх засобах “містить ефірні олії, потенційні алергени, які можуть підвищувати чутливість”, хоча вони можуть. Окрім виробників справжньої органічної косметики, ми можемо побачити засоби, на упакуванні яких дуже акцентовано, що це натуральні засоби, тоді як це формули на силіконах чи полімерах з додаванням екстрактів, і я не кажу, що це погані формули, вони можуть бути дуже хорошими, просто це трохи гра на необізнаності споживача, яка є абсолютно нормальним явищем, ніхто не зобов’язаний досконало розбиратись в косметиці перш ніж купити собі крем. Серед органічних брендів ми також можемо знайти такі, котрі додають у свої натуральні кремові бази сучасні хімічні активи.

Люксовий. Про який я мало знаю з практики. Люксовий догляд апелює до вражень споживача, естетичних та при використанні, також виробники люксового догляду багато вкладають у розробку та вивчення унікальних компонентів, на які потім оформлюють патент, щоб знайти крем з умовним екстрактом місячної квітки можна було тільки в них.

Дерматологічний. Це підхід, який базується на фактичних потребах шкіри та лікуванні хвороб шкіри. Наприклад, пацієнта можуть турбувати зморшки, а дерматолога першочергово турбуватиме дерматит, розацеа або акне пацієнта, якщо вони є, і він скаже відставити засоби від зморшок в сторону та займатись хворобою.

Мінімалістичний. Набуває трендовості останнім часом, це простий догляд, який складається з невеликої кількості засобів з невеликим складом. В протилежність догляду, в якому кожна баночка та флакончик цінні та дорогі серцю, мінімалістичний підхід може виглядати як півлітра засобу для вмивання та півлітра крему. Якщо ми візьмемо гель для вмивання Bioderma та крем-гель для обличчя та тіла Bioderma Atoderm Intensive Gel Cream ми отримаємо літр хорошого базового догляду, до якого лишиться докупити лише санскрін.

Який з цих підходів найкращий, найправильніший? Я думаю, універсальної відповіді немає. Комусь показані активи, комусь ні, хтось співає оди третиноїну, в когось він викликає запалення, яке навпаки не омолоджує, а пришвидшує старіння шкіри. Я думаю, боротьбу зі старінням не можливо виграти і якщо наш догляд нам подобається, ми отримуємо задоволення в процесі, та бачимо, що нашій шкірі з ним добре, це і є найбільш правильний догляд для нас. Я з повагою ставлюсь до жінок, котрі обрали для себе відсутність доглядової косметики й обмежились вечірнім вмиванням милом: здорова шкіра це перенесе і ніхто не зобов’язаний використовувати косметичні засоби для обличчя, але я все ж таки думаю, що доглядові засоби можуть позитивно впливати на шкіру, допомагати їй переносити вплив навколишнього середовища та справлятись з його наслідками, і не бачу для себе сенсу відмовлятись від можливостей, які дає косметична індустрія.

Якщо ж ви, як і я, міксуєте в одному догляду засоби, котрі належать до різних підходів та систем, хочу звернути вашу увагу на те, що очищення для обличчя потрібно підбирати відповідно до формули засобів, котрі наносяться на шкіру, тому що легка натуральна пінка для вмивання може не змивати до кінця тональний крем або сонцезахисний крем на силіконах, і це не добре. Так само і навпаки, якщо ми використовуємо органічний крем для обличчя, занадто потужне очищення нашій шкірі не потрібне. Якщо ж ми використовуємо лінійку догляду від одного виробника, то, теоретично, вона вже мала бути продуманою технологом до нас і в плані того як засоби нашаровуються, і як змиваються.

А ви дотримуєтесь однієї системи догляду чи теж міксуєте? )