Yustal

Як позбутись "пігментації" вдома

Як позбутись "пігментації" вдома

Гіперпігментацію часто називають просто пігментацією, це не коректно, тому що вся наша шкіра має пігмент, а темні плями мають надмірну його кількість, тому ми називаємо їх гіперпігментацією, префікс “гіпер” означає “підвищення, надмірність”.

Гіперпігментація може мати різну природу, в цьому дописі про гіперпігментацію, котра викликана сонячним випромінюванням. Коли ми працюємо з гіперпігментацією ми можемо комплексно використовувати активні компоненти різних груп:

1. Ті, що пригнічують утворення пігменту

2. Ті, що перешкоджають його транспортуванню

3. Компоненти, котрі відлущують клітини шкіри, а з ними й пігмент

4. Компоненти, котрі пришвидшують оновлення клітин шкіри

5. Компоненти, котрі руйнують наявний пігмент

Гіперпігментація це явище для якого комплексне використання різних активних компонентів буде більш ефективне, ніж використання одного активного компонента у догляді.

Дерматологи Dr. Shah та Dr. Maxfield на своєму Youtube каналі поділились хорошою добіркою компонентів кожної групи, яку я наводжу нижче.

Як позбутись "пігментації" вдома

Компоненти, які пригнічують тирозиназу (фермент, який сприяє утворенню меланіну (пігменту):

Гідрохінон (Hydroquinone)

Ретиноїди (Retinoids)

Азелаїнова кислота (Azelaic Acid)

Альфа-арбутин (Alpha Arbutin)

Екстракт солодки (Licorice Extract)

Коєва кислота (Kojic Acid)

Вітамін С (Vitamin C)

Ніацинамід (Niacinamide)

N-ацетилглюкозамін (N-Acetylglucosamine)

Алоезин (Aloesin)

Руцинол (Rucinol)

Шовковиця (Mulberry)

Зелений чай (Green tea)

З приводу гідрохінону та альфа-арбутину, котрий шкіра перетворює у гідрохінон, я хочу застерегти вас: безконтрольне (без нагляду лікаря) та тривале використання гідрохінону може призвести до незворотного порушення пігментації шкіри.

Компоненти, котрі перешкоджають транспортуванню пігменту в верхні шари шкіри:

Ретиноїди (Retinoids)

Соя (Soy)

Ніацинамід (Niacinamide)

Компоненти, котрі пришвидшують оновлення клітин шкіри:

Ретиноїди (Retinoids)

Кислоти з функцією пілінгу

Антиоксиданти

Транексамова кислота (Tranexamic Acid)

Компонентами, котрі відлущують клітини шкіри та допомагають пігменту “зчиститись”, можуть виступати кислоти, які підходять конкретній шкірі, або ретиноїди.

Компоненти, котрі руйнують наявний пігмент:

Азелаїнова кислота (Azelaic Acid)

При роботі з гіперпігментацією обов’язково потрібно використовувати сонцезахисний крем, щоб захистити шкіру від сонячного випромінювання та щоб пігмент не накопичувався заново. Dr. Shah та Dr. Maxfield наголошують, що після того, як гіперпігментація зникла, бажано постійно використовувати хоча б один активний компонент, котрий пригнічує утворення меланіну.

Мій досвід та рутина від гіперпігментації:

Я маю гіперпігментацію двох різновидностей: гіперпігментацію внаслідок сонячного випромінювання та судинну. Судинна гіперпігментація виникає, коли шкіра хоче захистити капілярну сітку шляхом утворення пігменту. Мої засоби від гіперпігментації освітлюють і ту, і іншу, але над капілярами гіперпігментація з’являється знову, її не побороти в домашніх умовах, доки я не видалю капілярну сітку лазером. Вона локалізована у вигляді темної кайми над губою й, коли мої освітлювальні засоби спрацьовують, я бачу капіляри на її місці навіть без мікроскопа, хоча бувають випадки, коли капіляри, над якими утворюється гіперпігментація, не роздивитись без спеціального обладнання.

На фото три засоби, котрі я використовую у своєму домашньому догляді, щоб зменшити прояви гіперпігментації.

Зранку: сонцезахисний крем широкого спектра захисту з антиоксидантами та ніацинамідом

Ввечері: сироватка з ретинолом 0,2% і транексамовою кислотою 2% та крем з азелаїновою кислотою 10% та саліциловою кислотою 0,5%

Мої три засоби разом дають мені 5 активних компонентів від гіперпігментації:

Ніацинамід

Ретинол

Транексамову кислоту

Азелаїнову кислоту

Саліцилову кислоту (мені подобається, що в кремі є мала концентрація саліцилової кислоти, яка додатково відлущує).

В сонцезахисному кремі ще є трошки вітаміну С, але це не та форма та концентрація, котра може ефективно освітлювати гіперпігментацію, тому сюди я її не рахую.

Було б ідеально використовувати крем з азелаїновою кислотою також зранку, наносячи його перед сонцезахисним кремом, але в мене не щодня є час для цього. Сонцезахисним крем зранку я використовую для всього обличчя, засоби від гіперпігментації ввечері локально на зони гіперпігментації, мені зручніше наносити їх в останню чергу, після того, як нанесла крем для обличчя, за допомогою ватної палички наношу сироватку та крем з азелаїновою кислотою, щоб не ходити знову мити руки, хоча спеціальні засоби радять наносити перед кремом, але я знаю, що тоді ця процедура стане для мене складнішою і я можу перестати робити це регулярно, тому наношу так і маю доволі непогані результати. Якщо 10% азелаїнової кислоти виявиться недостатньо, можна спробувати 15%, загалом потрібно стабільно користуватись засобом 3 місяці, щоб оцінити його вплив на гіперпігментацію.

Огляди засобів:

Сонцезахисний крем Jole https://club.makeup.com.ua/post/40377/

Сироватка з ретинолом та транексамовою кислотою Superdrug https://club.makeup.com.ua/post/31002/

Крем з азелаїновою кислотою Triuga https://club.makeup.com.ua/post/30882/