Чим корисне алое

Чим корисне алое

Привіт усім! У черговій серії записок косметичного ботана спробуємо з'ясувати, як обрати дійсно робочий засіб із гелем алое, а не невідомо що, адже не всі алое гелі однаково корисні. Тут я не описуватиму якісь конкретні засоби, хто шукає конкретику, то велкам у детальні відгуки дівчат (список не за якимось там рейтингом, а за алфавітом, якщо що 😉 - всі дівчата дуже цікаві):
А.: https://club.makeup.com.ua/post/17202/
Anna_feerie: https://club.makeup.com.ua/post/15075/
Бураченко Анастасія: https://club.makeup.com.ua/post/9608/ - Настя взагалі знавець гелю алое 👍🏻
Krislemly: https://club.makeup.com.ua/post/6849/
olgatyshchenko: https://club.makeup.com.ua/post/17654/
Олена В: https://club.makeup.com.ua/post/15565/
https://club.makeup.com.ua/post/17921/
Zhukovka: https://club.makeup.com.ua/post/18082/
Таааааааак, огляд літератури з проблеми зробили, тепер переходимо до основної частини 😉

Як відомо, гель алое вичавлюють із його листків, відтак пастеризують і фільтрують. У джерелах пишуть, що гель алое на 99,5% складається з води, а решту 0,5% складають речовини choline, mucopolysaccharides, choline salicylate. Полісахариди містять пектин, цукри, амінокислоти, ліпіди.
Dr. Zoe Draelos пише, що алое має цілющі властивості у лікуванні опіків, оскільки полісахариди, які воно містить, утворюють тонку захисну плівочку на ушкодженій ділянці шкіри, а choline salicylate є протизапальною речовиною, що допомагає заспокоїти подразнену шкіру.
Ефективність гелю алое при опіках підтверджує висновок ВООЗ, згідно з яким: "Використання гелю алое вера є ефективним лікуванням термальних та радіаційних опіків 1 і 2 ступеню. Обидва види опіків загоювалися швидше і з меншим некрозом у випадку застосування препаратів із гелем алое".
Ефективність алое у лікуванні запалень також доведена (як in vitro, так і in vivo). Тут у першу чергу роль відіграє речовина lupeol, яку містить алое.
Все це чудово, але згідно з висновком ВООЗ: "На сьогодні жодна переробка соку алое не є стабільною. Більшість активних інгредієнтів розкладаються під час переробки. Рекомендованим є використання свіжого соку алое". До речі, деякі косметичні компанії його продають. Так, наприклад, німецький бренд Santa Verde пропонує покупцям не лише косметичні засоби на основі алое, а і власне самі листки алое, ціни на які відрізняються залежно від розміру. Здавалося би, ідеальний продукт. Але ні. На свіжий листок алое нерідко може бути алергія. Випробувала на собі. Бідолашне моє алое, познущалася і з нього, і з себе. Отримала страшенне печіння і свербіж, які навіть після ретельного вмивання не повністю пройшли. Отже, свіже алое - штука специфічна, та і де його шукати… Тож до наших послуг гелі, які нам пропонують виробники косметики. Втім, як пише хімік Perry Romanowski, гель алое є ефективним тільки за певних умов, яких дотримуються далеко не всі виробники. Отже, переходимо до найважливішого: як серед сотень різних гелів алое, представлених на косметичному ринку, обрати той, що дійсно виконуватиме заявлені функції? А для цього нам доведеться дослідити список інгредієнтів цих засобів.

Dr. Zoe Draelos пише, що гелі на основі порошку алое (aloe powder) не є ефективними, оскільки під час висушування і подальшого відновлення всі корисні речовини (яких і було-то 0,5%) втрачаються. Така сама біда трапляється і при виготовленні екстракту. Отже, якщо у списку інгредієнтів бачимо слово aloe у поєднанні з тільки powder чи extract, то це не наш герой. А таких недобросовісних виробників дуже-дуже-дуже багато. Для прикладу наводжу деякі, які я відшукала на Мейкапі. Жоден із них не раджу, адже свою функцію вони не виконуватимуть.

Як пише Perry Romanowski, саме сік алое (aloe vera juice або aloe barbadensis leaf juice) - це той компонент, який робить алое гель дієвим. Але навіть не всі гелі з соком алое будуть ефективними. У ВООЗ пояснюють: для ефективності гелю концентрація соку алое в ньому має бути не меншою 10%, а в ідеалі доходити до 70%. Зі списку інгредієнтів ми, на жаль, не можемо зрозуміти точний відсоток, але принцип його побудови "від більшого до меншого", а також наявність певних інгредієнтів (консервантів, загущувачів, ароматизаторів), які вводяться у формулу у пропорції десь 0,5-3%, дозволяють нам приблизно зрозуміти частку алое в таких засобах. Наприклад, у засобах із добірки нижче алое менше, ніж консервантів чи загущувачів (плюс у деяких засобах у складі не сік алое, а його екстракт, тобто засоби абсолютно пусті). Весь цей перелік не раджу.
До речі, як стверджує Perry Romanowski, навіть це не межа. Є гелі алое, де алое взагалі у складі не зазначене! Як вам такий цинізм виробників?

У процесі підготовки цього допису під час аналізу асортименту гелів алое на Мейкапі я також звернула увагу на те, що деякі виробники недобросовісно підходять до опису складу своїх продуктів. Дійсно, не всі країни поки ухвалили систему INCI для описання списку інгредієнтів, тож у принципі нічого прямо протизаконного вони не роблять, але своїх покупців однозначно не поважають. Наприклад, коли у складі продукту не бачимо жодного консерванта, а термін зберігання у нього рік і більше… Ну, камон, це просто нечесно. Це нас явно дурять, і довіряти таким виробникам я б не радила (цим, до речі, найбільше страждають індійські виробники, які у склад виносять тільки "активні інгредієнти", а все неприглядне маскують висловом "Base Q.S." - типу, необхідна база, куди може входити абсолютно ВСЕ, навіть формальдегід). Отже, дивне описання складу, що не відповідає стандартам, я відшукала, наприклад, у таких засобах. Жоден із них теж не раджу, бо то все кіт у мішку.

Чомусь чимало виробників вирішили, що підфарбований і ароматизований гель алое буде ефективнішим (ні). Чи замішують його на спирту (для перорального застосування чи що?! Бо іншого пояснення, як спирт має допомагати заспокоїти подразнену шкіру, у мене немає). Отже, ось добірка таких нібито і не найгірших гелів алое, але з явно зайвими компонентами у складі.

Так!!! Але їх дууууууже мало. Ось до цих у мене немає претензій узагалі, сама б залюбки користувалася.

(Приклади чомусь не прикріпилися, тому їхній перелік у моєму першому коментарі)
Про один із них писала olgatyshchenko у пості, який я вказала на початку.
Фух, ніби все. Сподіваюся, була корисною 🤗
Всім хороших і спокійних вихідних!