Anna_feerie

Анти-акне догляд для підлітків і не тільки

Анти-акне догляд для підлітків і не тільки
Анти-акне догляд для підлітків і не тільки

Знаєте, якби мені свого часу хтось дав слушні поради щодо догляду за проблемною шкірою, я би була найщасливішою людиною в світі. Але чомусь цю інформацію мені довелося збирати самостійно, причому у дорослому віці.

Так, ще в школі, маючи жирну шкіру з висипаннями, я відвідувала косметолога. З хорошого: там я дізналася про такий чудовий девайс як дарсонваль. З поганого: мені робили механічну чистку після парового розпарювання (привіт, купероз та розацеа). А ще ніхто не порадив якісну делікатну вмивашку – тому тільки дитяче мило, тільки хардкор😈.

Також було б вкрай важливо дізнатися, що є набагато ефективніші (та при цьому безпечніші) засоби від акне, аніж спиртові бовтушки та настоянки календули. Ви можете сказати, що тоді було замало інформації, а зараз зовсім інші часи? Так, але дивні поради в ТікТоках іноді можуть переплюнути народні рецепти мого дитинства).

Анти-акне догляд для підлітків і не тільки
Анти-акне догляд для підлітків і не тільки

Тому я вирішила зробити цей допис з розрахунком на підліткову аудиторію (або батьків-родичів-друзів тих хлопців та дівчат, які потребують дієвих порад щодо догляду за шкірою). Звісно, ідеальний варіант – звернутись до дерматолога за призначенням лікування та доглядової рутини, проте в наш буремний час такі прості речі можуть бути недоступні з усім відомих причин. Також я прекрасно пам’ятаю свої шкільні роки і відсутність бюджету на косметику, тому тут не буде люксу або профу. Натомість пораджу бюджетні та ефективні засоби, перевірені на власній шкурці 😍.

Першим пунктом в моєму списку буде очищення (хто б сумнівався)). Спочатку демакіяж, якщо вдень наносимо декоративну косметику/санскрін: тут є думка дерматологів, що під час активних висипань та лікування краще не користуватись гідрофільною олією, а обирати міцелярну воду/молочко. Це, звісно, індивідуально, але в будь-якому випадку не намагаємось змити тональний-пудру-рум’яна пінкою – адже вона точно для цього не призначена.

В якості альтернативи можу порадити ось таку емульсію від Bielenda – вона надзвичайно ніжно та при цьому ефективно очищує шкіру, не пересушуючи її. В складі біла глина (очищення), ніацинамід (боротьба з висипаннями, надмірної жирністю та постакне), пантенол та алантоїн (пом’якшення та відновлення).

Чому я раджу саме цей польський засіб, адже бюджетних вмивачок на ринку просто мільйон? Бо за низьку ціну отримуємо прекрасний продукт, що не шкодить Ph, не пошкоджує шкірний бар’єр та допомагає в лікуванні шкіри. Родзинка цією емульсії в різних способах застосування:

1) Можна взяти краплинку засобу, вспінити з водою та вмиватися, як звичайним гелем або пінкою.

2) У випадку, коли шкіра пересушена та роздратована через надлишок активів та/або надмірне очищення «до скрипу» - просто беремо ватний диск та протираємо обличчя емульсією, як молочком.

Також за помірну ціну класні продукти можна знайти в Myidi (українська космецевтика), White Mandarin та Hillary (своїх треба підтримувати, а тут ще й дійсно робочі продукти). Про всі ці продукти писала, тож, якщо вони вас зацікавили, все це є в моєму профілі.

Переходимо до тонізування: зараз ми (нарешті) відійшли від використання тоніку для вирівнювання Ph після жорстких засобів для очищення. Але тоніки бувають різними, в тому числі кислотними та доволі ефективними. Знову ж таки, в бюджетному сегменті є чудові представники:

Bielenda Dr.Medica Anti Acne

Це засіб з тої самої лінійки, що й емульсія. Лагідний, не викликає дискомфорту, містить азелаїнову кислоту – що ще треба?) https://club.makeup.com.ua/post/14609/

Про тонік з серії Мезо писала на днях, тож не буду повторюватись. Він проти висипань, а ще класно освіжає, тонізує та звужує пори.

Далі у нас мав би бути актив/лікувальний препарат, та ми виходимо з ситуації, що не маємо можливості пройти діагностику та отримати призначення дерматолога, тому спробуємо без нього… Хоча, ні, знаєте, якби мені в мої 16 хтось порадив азелаїнову кислоту, то в мене було б набагато більше здорових нервових клітин (та менше шрамів на обличчі)).

Тому, я все ж візьму на себе сміливість та порекомендую мою улюблену сироватку Cos de Baha Azelaic Acid 10 Serum, адже вона працює краще, ніж аптечний Скінорен, при цьому не викликає подразнень, а навпаки – вирівнює тон та заспокоює почервоніння.

Про цю чарівну баночку я не втомлююсь розповідати, та й всі, хто спробував її, також залишились в захваті: https://club.makeup.com.ua/post/17390/ .

Ну, і залишився у нас крем – тут я знов нічого екстраординарного не запропоную, адже по співвідношенню ціни та якості (а якщо ще й знижках))) Біленді немає рівних. В серії Dr.Medica є крем з невеличким вмістом кислот та ніацинамідом, а в лінійці Cappilaries – заспокоюючий варіант з пантенолом, кінським каштаном та лактобіоновою кислотою. Обидва хороші, робочі та не за всі гроші світу).

Якщо ж шкіра перебуває в положенні SOS (це коли вона одночасно дуже жирна, при цьому суха, червона і пече) – то варто взяти Cicaplast, адже загоювальні та заспокоюючі властивості у нього на максимумі (детальний допис про нього робила ось тут: https://club.makeup.com.ua/post/26630/ ).

Головна порада: не вірити старорежимним «чудодійним» порадам, не випробовувати рецепти з розряду «все, що було в холодильнику, змішаємо та намастимо на лице» та не драїти шкіру жорсткими вмивачками, які змивають бруд разом з епідермісом.

Краще потроху, обережно, але дбайливо до захисного бар’єру, повірте людині, яка пройшла 7 кругів ходіння по кожвендиспансерам, з чистками, бовтушками, та пошуками нещасного демодексу на невмитій кілька діб шкірі (вважаю, що такі лікарські призначення слід карати законом, серйозно)).

Бажаю всім здорової шкіри та міцної нервової системи, обіймаю та бережіть себе!

P.S. Тему сонцезахисту вирішила не чіпати в цьому дописі, бо і без того вийшло багато тексту)).