Свідома клієнтка

Як поєднувати активні компоненти у догляді за обличчям?

Як поєднувати активні компоненти у догляді за обличчям?

Здавалось би про поєднання активних компонентів у догляді сказано достатньо, але не завжди рекомендації ширяться Інтернетом з розумінням, чому певні активні компоненти не радять поєднувати між собою і наскільки це “не можна” категоричне та чим воно обумовлене.

Чимало у поєднанні косметичних активів в одному догляді залежить власне від конкретної шкіри і певні активи не радять поєднувати між собою, тому що вони можуть викликати подразнення, не через те, що у такому поєднанні вони не працюватимуть, ось відповіді на найпопулярніші питання:

Чи можна поєднувати ретинол та саліцилову кислоту?

Комбінація ретинолу та саліцилової кислоти допустима, але вона може викликати подразнення на чутливій шкірі, а для шкіри з акне може бути дуже дієвою.

Чи можна поєднувати ретинол та азелаїнову кислоту?

Ретинол та азелаїнову кислоту можна поєднувати, вони не нейтралізують один одного, але обидва компоненти можуть подразнювати шкіру і при нанесенні їх разом подразнення може посилитись. Про властивості азелаїнової кислоти писала тут: https://club.makeup.com.ua/post/30882/

Чи можна поєднувати ретинол та вітамін С?

Вітамін С у формі аскорбінової кислоти теж може викликати подразнення як і ретинол, але їх можна поєднувати між собою, якщо шкіра нормально переносить таку комбінацію. Можна нанести вітамін С, дати йому засвоїтись, а потім нанести ретинол. Стабільні форми вітаміну С можна спокійно поєднувати з ретинолом. На що вони здатні в косметиці: https://club.makeup.com.ua/post/21906/

Для когось одночасне нанесення саліцилової кислоти, азелаїнової кислоти та ретинолу прекрасно працює, а в когось викличе неабияке роздратування шкіри, потрібно дивитись по собі.

Чи можна поєднувати ретинол та пептиди?

Одні кажуть, що можна, другі, що не можна, треті, що можна, якщо ретинол інкапсульований і не контактує безпосередньо з іншими молекулами. The Ordinary пише, що можна, а вони чимало перестраховуються, будемо вірити їм. До речі, ретинол вважається чутливим до сонячного світла, тобто якщо ми використовуємо засіб зі звичайним ретинолом вдень, він зруйнується і не буде працювати, але знову ж таки на ринку є спеціальні засоби з ретинолом на день, в яких ретинол поміщено у капсули, котрі захищають його від сонячного світла.

Я також зустрічала інформацію, що пептиди чутливі до сонячного світла і тому тара косметичного засобу з пептидами має бути затемненою і вони краще працюють, якщо їх наносити ввечері, при цьому велика кількість сироваток з пептидами поставляється у прозорій тарі і знову в мене більше питань до косметичної індустрії ніж відповідей, пептиди якось захистили у формулі? Чи може там така кількість, яка суто символічно дозволяє помістити слово “пептиди” на етикетку, а засіб працює за рахунок інших компонентів?

Одне, що я можу сказати точно, коли ми бачимо певні заборони (заклики) в Інтернеті потрібно їх критично осмислювати й копати глибше. Буквально сьогодні при підготовці цього допису я зустріла інформацію, що ніацинамід не можна поєднувати з оліями, ну... скажіть це кремам, в яких є і ніацинамід і олії, або пишуть, що ніацинамід не можна поєднувати з AHA кислотами та BHA кислотою, але це стосується лише засобів з низьким ph, тобто кислотних пілінгів, якщо у нас тонік з кислотами, ph якого наближений до ph шкіри, то ми можемо поєднувати ніацинамід з ним, і ми точно можемо використати кислотний засіб для вмивання, а потім нанести ніацинамід. Також ніацинамід не радять поєднувати з вітаміном С у формі аскорбінової кислоти теж через різний ph, що стосується крутих сироваток з високим вмістом вітаміну C та низьким ph як у пілінгу, а не звичайної сироватки з вітаміном С. Тобто ніацинамід поєднується майже з усім.

З чим можна поєднувати транексамову кислоту?

Транексамову кислоту теж можна поєднувати з усім без ризику роздратування. Детально про неї я писала в цьому дописі: https://club.makeup.com.ua/post/31002/

То які ж активні компоненти косметики не можна поєднувати між собою, через те, що компонент втратить ефективність від такого поєднання?

Гіпохлоритну кислоту (Hypochlorous acid (HOCl) з вітаміном С

Бензоїл пероксид з ретинолом, він нейтралізує ретинол

Бензоїл пероксид з вітаміном С, нейтралізує вітамін С (хоча я не знайшла чи стосується це стабільних форм)

Пептиди міді з AHA кислотами, знову ж таки через кислий ph, який буде руйнувати пептиди, і відповідно з кислою сироваткою з вітаміном С. Також з кислим вітаміном С не радять поєднувати метали (золото, срібло), тому що вони його руйнують.

Я думаю, що якщо ми хочемо використовувати багато активів, їх все ж таки потрібно вводити поступово, так і шкірі буде легше адаптуватись і ми власне будемо бачити, що саме з наших баночок працює і як шкіра на них в принципі реагує, які засоби вона переносить добре, а які ні.

Давайте подивимось на прикладі косметики Cos de baha, як ми можемо скласти свою доглядову рутину для шкіри, яка схильна до висипань, гіперпігментації та має зморшки, якщо ми хочемо використовувати якомога більше активів.

Ранок:

Сироватка з азелаїновою кислотою або сироватка з транексамовою кислотою

Сонцезахисний крем

Вечір:

Сироватка з ретинолом

Крем з пептидами